de Ioana Stoica 26 Oct. 2015 3565 |
Guvernul a aprobat strategia privind achizitiile publice, care are in vedere o reasezare a sistemului si o mutare a accentului de la procedura la proces, potrivit Biroului de presa al Executivului.
Mai mult decat atat, strategia aduce "o noua abordare" in domeniul achizitiilor publice, "mutand accentul de la procedura la proces, de la valoarea contractului propriu-zis la 'value for money' si la costul intregului ciclu de viata al unei achizitii, de la supra-reglementare la o legislatie supla, dublata de ghiduri coerente, actualizate, consolidate si validate de Agentia Nationala pentru Achizitii Publice", mai subliniaza aceeasi sursa.
"Strategia are in vedere o reasezare a sistemului, pornind de la functiile esentiale pentru o mai buna functionare: asigurarea legiferarii, elaborarea de politici publice, monitorizare si supervizare, sprijin operational si help-desk, control si remedii si caile de atac. De asemenea, masuri incluse in acest document au scopul sa profesionalizeze personalul din domeniul achizitiilor publice, fapt care, pe termen mediu si lung, va contribui la cheltuirea eficienta a banului public prin cresterea calitatii procesului de achizitii si, implicit, prin cresterea capacitatii administrative", potrivit unui comunicat de presa al Executivului.
Strategia este structurata pe cinci capitole si vizeaza realizarea unui set de actiuni in perioada 2015 - 2016, cu efecte pentru intreaga perioada de programare bugetara 2014 - 2020. Unul dintre capitole vizeaza calitatea cadrului legislativ, inclusiv evaluarea optiunilor de transpunere a noilor directive europene in legislatia nationala.
"Pentru imbunatatirea cadrului legislativ, vor fi promovate noi legi in materie de achizitii publice, care vor transpune cele mai recente directive europene in domeniu si vor contine masuri care sa remedieze neajunsurile constatate in aplicarea actualei legislatii. Mai exact, vor fi adoptate patru legi distincte privind: achizitiile publice (clasice), achizitiile sectoriale (utilitatile), concesiunile si parteneriatul public-privat, respectiv remediile si caile de atac in materie de atribuire a contractelor. Aceste patru acte normative vor inlocui cadrul legal existent in domeniul achizitiilor", mai arata comunicatul de presa.
Legile avute in vedere vor fi urmate de norme metodologice si ghiduri explicative. Totodata, Strategia vizeaza coerenta generala si eficienta cadrului institutiona
"Sunt avute in vedere dezvoltarea functiei de asistenta (help-desk) astfel incat sa permita accesul direct la indrumari metodologice/ ghiduri pe probleme specifice, asigurarea sprijinului operational prin dezvoltarea de ghiduri online ce vor contine documentatii de atribuire standard pentru anumite sectoare. Monitorizarea, supervizarea si asigurarea unui sistem de remedii si cai de atac imbunatatit sunt alte actiuni avute in vedere", potrivit aceluiasi comunicat.
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.