de Marius Matei 19 Oct. 2015 2939 |
Asociatia Prefectilor si Subprefectilor din Romania (APSR) a finalizat propunerea legislativa pentru modificarea legii nr 340/2004 privind prefectul si institutia prefectului, aceasta urmand sa fie inaintata autoritatilor nationale saptamana viitoare, potrivit presedintelui asociatiei, Lucian Simion.
Presedintele Klaus Iohannis atacasa insa la CCR modificarile aduse Legii administratiei publice locale si institutiei prefectului, deoarece legea ar incalca normele constitutionale referitoare la competenta legislativa a Camerelor Parlamentului in procedura de legiferare.
Modificarile APSR vizeaza reinfiintarea pozitiei de secretar al prefecturii, armonizarea cadrului de exercitare a puterii executive centrale la nivel local prin intermediul prefecturilor, stabilirea aspectelor formale ale statutului acestor institutii si profesionalizarea persoanelor care ocupa aceste functii.
"In ultimii opt ani, peste 150 de prefecti si subprefecti au trecut prin aceasta functie publica. Acest lucru reflecta o profunda instabilitate in exercitarea functiilor si lipsa valorificarii corespunzatoare a competentelor si experientei persoanelor numite in respectivele functii", se arata in documentul APSR.
Raportul mentioneaza totodata ca detinatorilor functiilor de prefecti si subprefecti li se aplica regimul de incompatibilitati si conflicte de interese cuprins in legea nr 161/2003, motiv pentru care se impune corelarea dispozitiilor legale in aceasta materie.
"Ne dorim ca intr-o saptamana sa inaintam autoritatilor centrale propunerile noastre pentru modificarea legii nr 340/2004", a declarat presedintele asociatiei, Lucian Simion.
Modificarile solicitate de APSR vizeaza si imbunatatirea reactiilor autoritatilor in situatii de urgenta, membrii asociatiei sustinand ca mecanismul neadecvat de alocare a resurselor duce la intarzierea reactiilor in cazul unor evenimente neprevazute.
"Am propus constituirea unui fond cu o suma minima de 20.000 de lei la nivelul trezoreriilor din fiecare judet care sa fie deblocati prin aprobarea unanima a membrilor Comitetelor judetene pentru situatii de urgenta pentru a fi folositi in situatii exceptionale, cum ar fi blocarea unor drumuri nationale dupa rasturnarea unor utilaje", a mentionat vicepresedintele asociatiei, prefectul judetului Bihor, Claudiu Pop.
O alta propunere a APSR vizeaza instituirea Zilei prefectilor din Romania pe data de 2 aprilie, proiectul de hotarare de Guvern urmand sa fie inaintat in curand autoritatilor nationale. "Legea consiliilor judetene din 2 aprilie 1864, in perioada lui Alexandru Ioan Cuza, reglementa mai consistent oarecum rolul prefectilor si al institutiei prefectului si din acest motiv am ales aceasta data", a afirmat vicepresedintele asociatiei, prefectul judetului Harghita, Gheorghe Vuscan.
APSR a fost infiintata in anul 2006, insa din cauza statutului care prevedea ca, odata cu pierderea functiei de prefect sau subprefect, membrii erau exclusi din asociatie, aceasta structura de reprezentare nu a mai functionat pana in anul 2013. Asociatia numara in prezent 30 de membri cu drept de vot, 18 dintre acestia participand vineri la sedinta Adunarii Generale.

Marius Matei, redactor InfoInstitutii.ro, aduce in atentia cititorilor stiri si noutati legislative cu privire la institutiile publice, sectorul bugetar si modificari legislative care ii privesc direct pe functionarii publici si nu numai. Experienta de aproape 10 ani in domeniu il califica pentru a face parte dintr-un colectiv de profesionisti.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.