de Marius Matei 30 Apr. 2015 2826 1 |
Premierul Victor Ponta le-a cerut ministrului Muncii, Rovana Plumb, si ministrului delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, sa continue discutiile cu sindicatele functionarilor publici, afirmand ca greva acestora "e cea mai proasta solutie", desi admite ca salariile in domeniu sunt foarte mici.
"Sa continuati discutiile cu sindicatele din administratia publica. Au dreptate, au salarii foarte mici. Asta e o realitate pe care in niciun caz nu imi trece prin cap sa o contest. Dar si noi avem dreptate, pentru ca, spre deosebire de altii care mereu au taiat, noi de fiecare data am adaugat", a sustinut premierul, la inceputul sedintei saptamanale de Guvern.
In opinia prim-ministrului, cei care vor fi afectati de o eventuala greva a functionarilor sunt cetatenii care platesc taxe si impozite.
"Vom incerca sa avem venituri decente, dar discutand si punand pe masa toate resursele pe care le avem. Greve care, de fapt, pe cine afecteaza? Pe cetateanul care plateste taxe si impozite si din taxele si impozitele cetateanului putem sa marim salariile functionarilor. Adica are un sens si o logica sa nu il pedepsim pe cetatean.
Sa ramaneti in dialog, sa discutati, sa gasim solutii. Sincer sa fiu greva e de departe cea mai proasta solutie posibila. Daca il sanctionam pe cetatean, nu obtinem mai multi bani pe care, dupa aceea, sa ii dam catre functionari", a explicat Ponta.
Vicepresedintele CNS Cartel Alfa, Petru Dandea, a anuntat marti ca neaplicarea legii salarizarii unitare va genera oprirea, in data de 30 aprilie, a activitatii tuturor membrilor de sindicat din administratia publica, ceea ce inseamna ca peste 30.000 de oameni, la nivel national, vor intra in greva generala.
''Am incercat sa gasim solutii printr-un dialog cu reprezentantii Guvernului, dar nu am putut pana in acest moment sa avem un punct de vedere comun. Mai bine de 20 de clase de salarizare se afla la pragul salariului mediu sau chiar sub acest prag. Aproximativ 25% din personalul din administratia publica se afla in zona salariului minim, sub 1.000 de lei. Amanarea acestei legi este complet aberanta din punctul nostru de vedere'', a explicat Dandea.
32.000 de functionari din administratia publica locala din 36 de judete au fost joi, 30 aprilie, in greva generala, solicitand cresteri salariale de 10% si acordarea tichetelor de masa.
Autor: Marius Matei
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.