Masuri pentru stimularea ocuparii fortei de munca

de Cristian Tanase 28 Dec. 2016 32445

Masuri pentru stimularea ocuparii fortei de munca
Pachetul de masuri active pentru stimularea ocuparii fortei de munca a intrat in vigoare in luna decembrie 2016, prin adoptarea normelor de aplicare a OUG nr. 60/2016, finantarea fiind asigurata din fonduri nationale si europene.


Potrivit actului normativ, de primele de mobilitate, respectiv prima de incadrare sau cea de instalare pot beneficia persoanele care au domiciliul sau resedinta ori isi stabilesc noul domiciliu sau noua resedinta in zonele prevazute in Planul National de Mobilitate, care se aproba si se actualizeaza prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii.

Planul National de Mobilitate stabileste unitatile administrative - teritoriale cu un grad ridicat de marginalizare si care vor fi eligibile pentru masurile incluse in pachetul de mobilitate. Planul National de Mobilitate poate fi consultat aici.

Pentru a vedea modul concret in care sunt aplicate la nivel local masurile active pentru stimularea ocuparii fortei de munca, ministrul Muncii Dragos Pislaru si presedintele ANOFM Marcel - Dumitru Miclau au efectuat astazi o vizita de lucru la sediul AJOFM Dambovita.

"Acest pachet cu masuri active de ocupare nu are probleme de buget pentru ca ia banii nationali si cei europeni disponibili si triplam bugetul pentru masuri active. Orice leu cheltuit se da doar pentru un loc nou de munca, nu se dau banii decat pe crearea de noi locuri de munca, deci orice leu pe care il cheltuim este o investitie”, a declarat ministrul Dragos Pislaru in cadrul intalnirii.

 “O noutate este profilarea, e important ca statul sa stie profilul celor care isi cauta un loc de munca deoarece din profilare obtinem nivelul de ocupabilitate si in functie de asta va exista un “meniu” personalizat de servicii. Mai departe se merge pe partea de consiliere”, a adaugat ministrul Muncii.

Totodata, normele metodologice prevad ca de prima de instalare vor putea beneficia si persoanele de cetatenie romana care si-au exercitat dreptul de libera circulatie a lucratorilor in spatiul UE si Spatiul Economic European pe o perioada de cel putin 36 de luni si care indeplinesc conditiile legale. Beneficiarii acestor drepturi vor avea obligatia sa prezinte la agentia de ocupare a fortei de munca teritoriala la care sunt inregistrati si care le-a stabilit si acordat drepturile respective sau la care le-a fost transferat dosarul ca urmare a schimbarii domiciliului sau stabilirii resedintei intr-o localitate din alt judet, dovada emisa de angajator ca sunt incadrati.

Normele metodologice adoptate stabilesc si modalitatea practica de acordare a primelor de activare, incadrare, instalare de care beneficiaza la angajare persoanele fara un loc de munca, precum si documentele in baza carora se obtin aceste drepturi. Aceste documente vor fi depuse personal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, prin fax sau e-mail, la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti (acolo unde persoana se afla in evidenta).

De asemenea, normele prevad explicit procedura si documentele pe care trebuie sa le depuna angajatorii pentru a beneficia de stimulentele acordate pentru angajarea persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca.

“Angajatorul, cat si persoana care isi cauta un loc de munca nu trebuie sa vina permanent la agentia de ocupare. Au fost adoptate inclusiv o serie de masuri de simplificare si acum corespondenta cu agentiile de ocupare se poate face si prin fax, e-mail sau scrisori recomandate”, a spus presedintele ANOFM, Marcel Miclau.

 

 

Cristian Tanase Autor: Cristian Tanase
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 4.83 din 3 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016