de Ana Tudor 08 Dec. 2014 3808 |
Va ocupati de achiztiile publice in cazul unei institutii de stat? Inseamna ca stiti ce munca dificila faceti zi de zi si cu ce batai de cap si raspunderi aveti de a face.
Achizitiile publice in cadrul institutiilor de stat reprezinta una dintre cele mai dificile etape de care raspunde un contabil. In plus, o singura clipa de neatentie poate duce la greseli fatale si la amenzi de pana la 100.000 de lei!
Dvs. stiti toate obligatiile legale din cadrul procesului de achizitii publice? fiecare pas pe care trebuie sa il urmati? aveti modele de documente obligatorii sau proceduri operationale? stiti care sunt cele mai mare greseli pe care le puteti face si cat va pot costa?
O sa va dau un singur exemplu. Una dintre cele mai frevente greseli in cazul ahizitiilor publice consta in fragmentarea unui contract in mai multe contracte mai mici.
Cea mai frecventa greseala in cazul achizitiilor publice consta in fragmentarea unui contract in mai multe contracte mai mici. Este o greseala facuta cel mai adesea cu intentie, deoarece astfel se evita plafonul valoric de la care s-ar impune organizarea unei licitatii si, in consecinta, se poate merge pe metoda cererilor de oferta. Prin aceasta metoda contractul poate fi castigat doar de catre firme agreate, carora li s-a solicitat oferta. Daca nu respectati insa procedurile operationale, riscati amenzi de pana la 100.000 de lei!
Etape obligatorii in cazul unei achizitii publice:
Desemnarea persoanei responsabile cu activitatea de achizitii publice
Elaborarea proiectului Programului Anual de Achizitii Publice (PAAP)
Definitivarea, actualizarea si monitorizarea PAAP
Elaborarea documentatiei de atribuire a contractului
Initierea procedurii de atribuire a contractului de achizitii publice
Constituirea comisiei de evaluare a ofertelor
Incheierea contractului de achizitie publica
Constituirea garantiei de buna executie a contractului
Primirea bunurilor achizitionate si inregistrarea contabila
Plata bunurilor achizitionate si inregistrarea contabila
Monitorizarea contractului de achizitie publica
Finalizarea contractului de achizitie publica
Arhivarea si pastrarea dosarului de achizitie publica
Legislatia aplicabila in domeniul achizitiilor publice
Mai trebuie sa stiti ca:
- departamentul Financiar-Contabilitate are obligativitatea de a aviza Programul Anual de Achizitii Publice, pentru asigurarea surselor de finantare necesare achizitiilor?
- responsabilul cu achizitiile publice nu poate demara nicio procedura de achizitie publica daca nu are fonduri alocate in acest sens?
- un contract nu poate fi semnat de conducatorul autoritatii contractante daca nu a fost supus controlului financiar preventiv propriu?

Autor: Ana Tudor
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.