Indemnizatii pentru delegarea neimpozabila, intr-o institutie publica. Se va trece in Declaratia 112?

de Ioana Stoica 03 Mar. 2023 2079

Indemnizatii pentru delegarea neimpozabila, intr-o institutie publica. Se va trece in Declaratia 112?
"Incepand cu luna ianuarie 2023, in D112 se vor introduce indemnizatiile de delegare impozabile, respectiv neimpozabile. Mentionam ca suntem institutie publica si nu acordam indemnizatii de delegare peste limita plafonului stabilita prin Hotararea 714/2018 , respectiv Hotararea 518/1995. Este obligatorie completarea indemnizatiei de delegare neimpozabile in D112?"


Raspunsul specialistilor: 

 

Conform de Instructiunilor de a „Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate aprobate prin Ordinul nr. 1.667/2.194/772/4.079/2022:

 

- Randul 8 "Total venit brut, din care:" - se completeaza, cu suma reprezentand venitul brut realizat, potrivit legii si care reprezinta suma totala a veniturilor din salarii si asimilate salariilor, prevazute la art. 76 alin. (1) - (4) din Codul fiscal.
 a) Randul 8.1."Prime, stimulente, alte sporuri” – se completeaza cu sumele reprezentand prime, stimulente si alte sporuri acordate de catre angajator/platitor, altele decat salariul de baza lunar brut.
b) Randul 8.2."Venituri asimilate salariilor, din care:” – se completeaza cu sumele reprezentand venituri asimilate salariilor.
- Randul 8.2.1. "Indemnizatii de delegare impozabile" – se completeaza cu sumele reprezentand indemnizatii de delegare impozabile, respectiv cu partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit in Codului fiscal.
- Randul 8.2.2. "Indemnizatii de detasare impozabile" – se completeaza cu sumele reprezentand indemnizatii de detasare impozabile, respectiv cu partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit in Codul fiscal.
- Randul 8.2.3. "Indemnizatii specifice detasarii transationale impozabile" - se completeaza cu sumele reprezentand indemnizatii specific detasarii transnationale impozabile, respectiv cu partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit in Codul fiscal.
- Randul 8.2.4. "Prestatii suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate impozabile" - se completeaza cu sumele reprezentand prestatii suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate , respectiv cu partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit in Codul fiscal.
 - Randul 8.2.5. "Indemnizatia de neconcurenta" – se completeaza cu suma reprezentand indemnizatia de neconcurenta, astfel cum este prevazuta in contractual individual de munca.

 

c) Randul 8.3. "Avantaje in bani si in natura, din care" – se completeaza cu totalul avantajelor impozabile, in bani sau in natura, primite de persoana fizica in legatura cu o activitate dependenta, precum si cu avantajele primite de la terti ca urmare a unei relatii contractuale intre parti. Fac exceptie avantajele neimpozabile prevazute la art. 76 alin. (4) din Codul fiscal.

 

-    Randul 8.3.1. "Contravaloarea tichetelor de masa, acordate potrivit legii" - se completeaza cu valoarea tichetelor de masa, acordate salariatilor potrivit legii. –
-    Randul 8.3.1.1. "Contravaloarea tichetelor de cresa, acordate potrivit legii" - se completeaza cu valoarea tichetelor de cresa, acordate salariatilor potrivit legii.
-    Randul 8.3.1.2. "Contravaloarea tichetelor cadou, acordate potrivit legii" - se completeaza cu valoarea tichetelor cadou, acordate salariatilor potrivit legii.
-    Randul 8.3.1.3. "Contravaloarea tichetelor culturale, acordate potrivit legii" - se completeaza cu valoarea tichetelor culturale, acordate salariatilor potrivit legii.
-    Randul 8.3.1.4. "Contravaloarea voucherelor de vacanta, acordate potrivit legii" - se completeaza cu valoarea voucherelor de vacanta, acordate salariatilor potrivit legii.
-    Randul 8.3.2. ”Avantaje primite de la terti ca urmare a unei relatii contractuale intre parti” – se completeaza cu sumele reprezentand avantajele impozabile, in bani sau in natura, primite de salariati de la terti ca urmare a unei relatii contractuale intre parti, cu exceptia avantajelor neimpozabile prevazute la art. 76 alin. (4) din Codul fiscal.
-    Randul 8.3.3. ”Prime de asigurare, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament platite de catre suportator pentru angajatii proprii la momentul platii acestora, altele decat cele obligatorii si cele care se incadreaza in conditiile prevazute la alin. (4) lit. t)” – se completeaza cu sumele reprezentand prime de asigurare, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament platite de catre suportator pentru angajatii proprii la momentul platii acestora, altele decat cele obligatorii si cele care se incadreaza in categoria de venituri din salarii si asimilate salariilor neimpozabile de la art. 76 alin. (4) din Codul fiscal.

 

 Randul 8.3.4. ”Orice alte sume sau avantaje in bani sau in natura” – se completeaza cu orice alte sume primate de salariati ca urmare a desfasurarii unei activitati dependente, altele decat cele detaliate la randurile 8.3.1. – 8.3.3. din Anexa 1.2. Asigurat, Sectiunea E3, la ordin.

 

d)  Randul 8.4. ”Venituri neimpozabile, din care:” – se completeaza cu totalul veniturilor din salarii si asimilate salariilor neimpozabile, astfel cum sunt prevazute la art. 76 alin. (4) din Codul fiscal.
- Randul 8.4.1. ”Indemnizatii de delegare neimpozabile” - se completeaza cu sumele reprezentand indemnizatii de delegare care sunt acordate in limita plafonului neimpozabil prevazut la art. 76 alin. (2) din Codul fiscal.
 - Randul 8.4.2. ”Indemnizatii de detasare neimpozabile” - se completeaza cu sumele reprezentand indemnizatii de detasare care sunt acordate in limita plafonului neimpozabil prevazut la art. 76 alin. (2) din Codul fiscal.
- Randul 8.4.3. ”Indemnizatii specifice detasarii transnationale neimpozabile” - se completeaza cu sumele reprezentand indemnizatii specifice detasarii transnationale care sunt acordate in limita plafonului neimpozabil prevazut la art. 76 alin. (2) din Codul fiscal.

 

- Randul 8.4.4. ”Prestatii suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate neimpozabile”- se completeaza cu suma reprezentand prestatii suplimentare primite de salariatii cu contract individual de munca, in baza clauzei de mobilitate, care se incadreaza in limita plafonului neimpozabil prevazut la art. 76 alin. (2) din Codul fiscal.
- Randul 8.4.5. ”Avantajele sub forma dreptului la stock options plan, la momentul acordarii si la momentul exercitarii acestora”- se completeaza cu valoarea titlurilor de participare acordate de persoanele juridice angajatilor, administratorilor si/sau directorilor acesteia sau ai persoanelor juridice afiliate acestora, cu titlu gratuit sau la un pret preferential. Valoarea avantajelor se determina la momentul acordarii sau la momentul exercitarii acestora.

 

- Randul 8.4.6. ”Contributiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si contributiile la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita a 400 euro anual pentru fiecare persoana” – se completeaza cu suma reprezentand valoarea contributiei la un fond de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si contributiile la scheme de pensii facultative suportate de angajator pentru angajatul propriu, in limita a 400 euro anual, in luna pentru care se platesc drepturile salariale. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului in euro este cursul leu/euro comunicat de Banca Nationala a Romaniei, in vigoare in ultima zi a lunii pentru care se platesc drepturile salariale

 

 - Randul 8.4.7. ”Primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro, pentru fiecare persoana” –se completeaza cu valoarea primelor de asigurare voluntara de sanatate, precum si cu valoarea serviciilor medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajator pentru angajatul propriu, acordata in luna de raportare, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului in euro este cursul leu/euro comunicat de Banca Nationala a Romaniei, in vigoare in ultima zi a lunii pentru care se platesc drepturile salariale.

 

- Randul 8.4.8. ”Contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern” – se completeaza cu sumele acordate de angajator salariatului in luna de raportare pentru decontarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, astfel cum este prevazut in contractul individual de munca sau in regulamentul intern.

 

Astfel cum puteti observa, in declaratia 112 se inregistreaza atat indemnizatiile de delegare/detasare impozabile cat si cele neimpozabile.
Astfel, indemnizatiile de delegare/detasare neimpozabile se inregistreaza in declaratia 112 la:

 

Randul 8.4. ”Venituri neimpozabile, din care:” – se completeaza cu totalul veniturilor din salarii si asimilate salariilor neimpozabile, astfel cum sunt prevazute la art. 76 alin. (4) din Codul fiscal.
- Randul 8.4.1. ”Indemnizatii de delegare neimpozabile” - se completeaza cu sumele reprezentand indemnizatii de delegare care sunt acordate in limita plafonului neimpozabil prevazut la art. 76 alin. (2) din Codul fiscal.

La Randul 8.4. inregistrati totalul veniturilor neimpozabile, din care la Randul 8.4.1 sumele reprezentand indemnizatii de delegare care sunt acordate in limita plafonului neimpozabil prevazut la art. 76 alin. (2) din Codul fiscal.

 

Raspuns oferit in luna februarie 2023 de catre specialistii site-ului PortalInstitutiiPublice.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Ioana Stoica Autor: Ioana Stoica
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016