de Ioana Stoica 09 Oct. 2024 367 |
Ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a semnat in data de 8 octombrie la Guvern, inca 20 contracte de finantare pentru dezvoltarea infrastructurii sociale pentru a raspunde nevoilor de recuperare si integrare a persoanelor cu dizabilitati in comunitate. La eveniment au fost prezenti seful Cancelariei Primului-Ministru, Mihai Ghigiu, primari si conducatori de institutii din unitatile administrativ-teritoriale beneficiare.
Proiectele selectate pentru finantare au fost depuse de autoritati ale administratiei publice locale si judetene si vizeaza dezvoltarea de servicii sociale noi, prin investitii in constructia unor cladiri noi, la standarde nZEB si nZEB+ (consum redus de energie), precum si operationalizarea unor servicii comunitare care sa sprijine strategia Guvernului de dezinstitutionalizare si prevenire a institutionalizarii persoanelor cu dizabilitati.
Serviciile dezvoltate prin aceste proiecte sporesc accesul persoanelor adulte cu dizabilitati la servicii de calitate si conduc la imbunatatirea calitatii vietii si incluziunii sociale a acestora.
”Indiferent cate se schimba in viata noastra, un lucru trebuie sa ramana de neclintit: solidaritatea cu oamenii aflati in nevoie. Reformarea sistemului de asistenta sociala in Romania a inceput anul trecut ca raspuns la nevoia de schimbare a mecanismului de functionare, a principiilor si modului in care se pot acorda servicii pentru cei aflati in nevoie. Reformele nu isi ating cu adevarat scopul decat daca sunt insotite de investitii relevante, care sa raspunda nevoilor reale ale cetatenilor. Prin semnarea celor 20 de noi contracte de finantare pentru dezvoltarea serviciilor sociale comunitare destinate persoanelor cu dizabilitati, peste 1.800 de persoane vulnerabile vor beneficia in mod direct de servicii sociale de calitate. Finantarea acestor servicii marcheaza continuarea implementarii efective a angajamentelor asumate de Guvernul Romaniei in cadrul reformei majore a asistentei sociale. Resursele pe care le investim nu sunt doar bani sau ziduri; ele reprezinta un angajament de a transforma vieti, construim un tesut social de sprijin. Reforma inseamna schimbare, iar oamenii sunt deseori reticenti la schimbare. Insa orice imbunatatire a unui sistem, a unor masuri, aduce dupa sine invariabil si increderea. Pe asta ne bazam atunci cand ne gandim la viitorul acestei reforme, insotita de investitii adecvate. Multumesc colegilor din MMSS pentru implicare!”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.
Cele 20 de proiecte pentru care s-au semnat azi contracte vor fi finantate prin PNRR cu suma totala de 79.035.640 de lei (aproximativ 13.400.000 €). Ca urmare a accesarii de catre Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale (MMSS) a axelor de finantare prin PNRR, in total, sunt finantate 94 centre de zi pentru persoane cu dizabilitati, cu o valoare totala de 35.000.000 de euro. Astfel, numarul total de beneficiari sprijiniti prin implementarea acestor proiecte este de aproximativ 8.500 persoane cu dizabilitati.
Proiectele au fost semnate in cadrul Investitiei I.2 - Reabilitarea, renovarea si dezvoltarea infrastructurii sociale pentru persoanele cu dizabilitati, tinta 396 - Noi servicii comunitare pentru persoanele cu dizabilitati, cu termen de realizare Q4 2025.

Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.