CONDITII privind acordarea voucherelor de vacanta

de Ioana Stoica 07 Mar. 2025 1051

CONDITII privind acordarea voucherelor de vacanta
Va reamintim ca, potrivit legii, voucherele de vacanta sunt bilete de valoare care se acorda angajatilor pentru acoperirea unor cheltuieli ocazionate de efectuarea concediului de odihna in regim de turism intern. Sunt destinate acoperirii cheltuielilor cu servicii turistice, de cazare, de masa si/sau de recuperare a capacitatii de munca. Voucherele de vacanta pot fi utilizate si pentru acoperirea cheltuielilor cu servicii de calatorie si/sau de divertisment, daca se regasesc intr-un pachet turistic.


Iata un studiu de caz relevant in acest sens, prezentat de expertii de la PortalCodulMuncii:

 

"As avea o intrebare legata de conditionarea acordarii de vouchere de vacanta salariatilor care nu depasesc 8000 lei net in luna anterioara acordarii voucherelor. Daca un salariat beneficiaza de ore suplimentare, tichete de masa si decontarea sumei de 3000 lei din biletul de tratament (suma care este impozitata avand in vedere ca salariatul beneficiaza de vouchere de vacanta) acestea se cuprind in valoarea neta de 8000 lei?"
 

Raspunsul specialistilor: 

Avand in vedere informatiile din intrebare, voucherele de vacanta se acorda in cuantum de 800 lei, in perioada 1 ianuarie 2025 – 31 decembrie 2025, personalului ale carui salarii de baza nete din luna anterioara acordarii acestora sunt de pana la 8.000 lei. 

Voucherele de vacanta emise in cursul anului 2025 se utilizeaza pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achizitionate, respectiv 800 de lei pentru achizitionarea de pachete de servicii turistice in valoare de cel putin 1.600 lei.

 

Aceste dispozitii sunt aplicate, potrivit art. 1 alin. (2) din OUG 8/2009, de catre institutiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice si la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii, infiintate pe langa institutiile publice, precum si serviciile publice autonome de interes national, cu personalitate juridica, reglementate prin Legea nr. 41/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si a Societatii Romane de Televiziune.

 

Prin urmare, conditia privind plafonul veniturilor realizate care sa permita acordarea de vouchere de vacanta vizeaza nivelul salariilor de baza nete din luna anterioara acordarii voucherelor.
 


Legea 153/2017 defineste la art. 7 lit. a) salariul de baza care reprezinta suma de bani la care are dreptul lunar personalul platit din fonduri publice, corespunzator functiei, gradului/treptei profesionale, gradatiei, vechimii in specialitate, astfel cum este stabilita in anexele nr. I-IX.

Salariile de baza sunt diferentiate pe functii, grade/trepte si gradatii.

 

Elementele de venit suplimentare realizate pe langa salariul de baza mentionate in cuprinsul intrebarii (ore suplimentare, tichete de masa si decontarea sumei de 3000 lei din biletul de tratament) nu sunt incluse in salariul de baza, ci in salariul lunar astfel cum acesta este definit de art. 7 lit. e) din Legea 153/2017. Astfel, salariul lunar cuprinde salariul de baza ori, dupa caz, indemnizatia lunara sau indemnizatia de incadrare, compensatiile, indemnizatiile, sporurile, adaosurile, primele, premiile, precum si celelalte elemente ale sistemului de salarizare corespunzatoare fiecarei categorii de personal din sectorul bugetar.

 

Sporul pentru munca suplimentara este reglementat de art. 21 din Legea 153/2017 nefiind inclus in salariul de baza. Si din analiza dispozitiilor art. 25 si urmatoarele, nici adaosurile, primele, premiile si indemnizatiile, inclusiv cele pentru hrana si vacanta nu fac parte din salariul de baza.
 
Pe cale de consecinta, salariul de baza net urmeaza a fi determinat dupa retinerea obligatiilor fiscale prevazute de Codul fiscal si include suma de bani la care are dreptul lunar personalul platit din fonduri publice, corespunzator functiei, gradului/treptei profesionale, gradatiei, vechimii in specialitate, pe diferitele activitati ocupationale.
 
Precizam ca in perioada anterioara, pana la data de 29 martie 2023 cand art. 1 alin. (2) din OUG 8/2009 a fost modificat prin OUG 31/2024, conditia privind nivelul veniturilor realizate a vizat salarii lunare nete (nu salariile de baza nete) de pana la 8.000 lei (Legea 296/2023), care includeau si alte venituri pe langa salariul de baza.  
 

Un raspuns oferit in februarie 2025, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

 

Ioana Stoica Autor: Ioana Stoica
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

eNews Info INSTITUTII

Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016