de Mihaela Croitoru 16 Ian. 2020 508 |
Datele publicate recent de Banca Nationala a Romaniei arata ca in trimestrul III din anul trecut, creantele financiare ale administratiei publice, exprimate ca pondere in produsul intern brut, au crescut cu 1,1 puncte procentuale, ajungand la 23,5%.
Depozitele si numerarul administratiei publice au scazut cu 0,4 puncte procentuale, pana la 5,4% din PIB, ca urmare a platilor de rate si dobanzi in contul datoriei publice si a cheltuielilor curente.
Detinerile de actiuni si alte participatii ale statului au crescut cu 1,8 puncte procentuale, datorita majorarii pretului actiunilor detinute de stat la Bursa de Valori, ajungand la 10,2% suta din PIB, potrivit Agerpres.
In schimb, informeaza aceeasi sursa, angajamentele financiare ale sectorului "Administratii publice" au inregistrat in trimestrul al treilea al anului trecut un avans de doua puncte procentuale, ajungand la 44,1% din PIB, fata de 42,1% in perioada similara din 2018.
"Titlurile de natura datoriei, in lei si valuta, au crescut in perioada mentionata cu 3,8 puncte procentuale (pana la 31,5% din PIB), consemnand un ritm mai accelerat al emisiunilor (in special in cazul titlurilor de natura datoriei pe termen mediu si lung) fata de ritmul rascumpararilor", potrivit BNR.
De asemenea, soldul creditelor angajate s-a situat la 4,8% din PIB la finalul trimestrului III 2019, in scadere cu 0,7 puncte procentuale.
Totodata, administratia publica a inregistrat un necesar de finantare de 0,8% din PIB in trimestrul III 2019, fata de 0,5% din PIB in aceeasi perioada din 2018.
Administratia centrala a avut necesar de finantare de 0,7% din PIB, iar administratia locala de 0,02% din PIB.

Mihaela Croitoru este un editor online cu experienta, dedicat muncii sale, pasionat de domeniul legislativ, atat in ce priveste relatiile de munca din cadrul institutiilor publice, dar si din sectorul privat. Subiectele prezentate sunt, de fiecare data, corecte, informative si de interes pentru angajatii bugetari.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.