de Mara Dobrin 20 Apr. 2017 2028 |
Incepem prin a mentiona ca dobanda datorata de debitorul obligatiei de a da o suma de bani la un anumit termen, calculata pentru perioada anterioara implinirii termenului scadentei obligatiei, este denumita dobanda remuneratorie.
Pe de alta parte, dobanda datorata de debitorul obligatiei banesti pentru neindeplinirea obligatiei respective la scadenta este denumita dobanda penalizatoare, ambele fiind reglementate de art.1 alin.(2) si (3) din OUG 13/2011.
Iata o situatie prezentata pe PortalInstitutiiPublice.ro:"O institutie publica este obligata de instanta in urma unei actiuni formulate de catre un fost salariat concediat, la .... "plata unor despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul de la data concedierii si pana la efectiva reintegrare, suma la care se va calcula si plati dobanda legala aferenta". Va rugam sa ne precizati daca dobanda legala aferenta mentionata in hotarare, se refera la dobanda legala remuneratorie sau la dobanda legala penalizatoare?"
Este important de inteles ca, pentru a identifica tipul de dobanda datorat este esential sa se identifice prevederile legale pe care a fost intemeiata cererea de acordare a dobanzii legale, respectiv in ce masura acesta este reprezentat de dispozitiile art. 1082 si 1088 din Codul civil din 1864 sau, dupa caz, art.1535 si art. 1.538 - 1.543 din Legea nr. 287/2009, reprezentand premisa analizei pretentiilor.
IMPORTANT! Daunele interese moratorii (dobanda penalizatoare) nu trebuie dovedite, in timp ce restul prejudiciului suferit trebuie dovedit de reclamant.
Prejudiciul cuprinde atat pierderea efectiv suferita de creditor, cat si beneficiul de care acesta este lipsit. In cazul in care o suma de bani nu este platita la scadenta, creditorul are dreptul la daune moratorii fara a trebui sa dovedeasca vreun prejudiciu.
Avand in vedere ca instanta a acordat salariatului indexari si actualizari ale cuantumurilor drepturilor salariale, apreciem ca dobanda legala ce poate fi cumulata cu acestea este dobanda penalizatoare.
Insa, in masura in care dispozitivul hotararii nu este suficient de clar pentru a fi pus in aplicare de catre partile din proces, acestea se pot adresa instantei de judecata.
Sursa: PortalInstitutiiPublice

Redactor Institutii Publice
Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.