de Mihaela Croitoru 06 Dec. 2018 5600 |
Este demn de precizat ca, in cazul functionarilor publici, la art. 49 din Legea nr. 188/1999 privind statutul functionarilor publici, se prevede ca acestia au obligatia sa respecte intocmai regimul juridic al conflictului de interese si al incompatibilitatilor, stabilite potrivit legii.
De asemenea, incompatibilitatile sunt reglementate de Constitutia Romaniei, de legea aplicabila institutiei publice in care functionarii isi desfasoara activitatea, de Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si de celelalte dispozitii legale in vigoare.
"Suntem institutie publica. 38 angajati. personal contractual. Un functionar public poate lucra la noi cu un ctr. de munca 4 h zi?"
Raspunsul specialistilor de la PortalInstitutiiPublice.ro:
In mod special, prevederi referitoare la incompatibilitati pentru functionari publici se regasesc in Legea nr. 161/2003.
La art. 94 din aceasta lege se prevede, la alin. (2) ca ”Functionarii publici nu pot detine alte functii si nu pot desfasura alte activitati, remunerate sau neremunerate, dupa cum urmeaza: a) in cadrul autoritatilor sau institutiilor publice;”.
La art. 96 alin. (1) din aceeasi lege sunt prevazute situatii in care nu se considera a fi incompatibilitate intre calitatea de functionar public si exercitarea unor activitati.
Astfel, functionarii publici pot exercita functii sau activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice, al creatiei literar-artistice. De asemenea, functionarii publici pot exercita functii in alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt in legatura directa sau indirecta cu atributiile exercitate ca functionar public, potrivit fisei postului.
IMPORTANT!
Se poate observa ca este posibila desfasurarea de catre un functionar public a altor activitati, dar numai daca aceste activitati sunt in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice, al creatiei literar-artistice sau daca ele nu au legatura directa sau indirecta cu atributiile exercitate ca functionar public, potrivit fisei postului, dar doar daca acestea sunt desfasurate in sectorul privat.
Asadar, ca un functionar public nu poate sa desfasoare activitati in calitate de personal contractual intr-o alta autoritate sau institutie publica.
Sursa: PortalInstitutiiPublice

Mihaela Croitoru este un editor online cu experienta, dedicat muncii sale, pasionat de domeniul legislativ, atat in ce priveste relatiile de munca din cadrul institutiilor publice, dar si din sectorul privat. Subiectele prezentate sunt, de fiecare data, corecte, informative si de interes pentru angajatii bugetari.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.