Legea nr. 198/2023: decontarea transportului pentru personalul nedidactic - este legala?

de Ioana Stoica 28 Feb. 2024 486

Legea nr. 198/2023: decontarea transportului pentru personalul nedidactic - este legala?
"Personalul nedidactic angajat la liceu beneficiaza de decontarea cheltuielilor de transport (naveta) din bugetul local al orasului?" Raspunsul specialistilor:


Potrivit art. 164 alin. (1) din Legea 198/2023, in vigoare la aceasta data, personalul din invatamantul preuniversitar este format din personal didactic si personal administrativ, prin personal didactic intelegandu-se in sensul alin. (2) al aceluiasi articol personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar si personalul didactic de conducere, de indrumare si control.

 

Conform alin.(4) al aceluiasi articol din Legea 198/2023, „Personalul administrativ este parte integranta a familiei ocupationale „Invatamant“ si isi desfasoara activitatea in baza Legii 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.” Astfel, se observa ca personalul administrativ este inclus in sintamga „personalul din invatamantul preuniversitar”.

 

Relevanta prezinta totodata si art. 139 alin. (2) lit. d) din legea precizata care stabileste ca „Finantarea de baza se asigura din bugetul de stat, pentru urmatoarele articole de cheltuieli, in functie de care se calculeaza costul standard per anteprescolar/prescolar/elev, dupa cum urmeaza:
....
d) cheltuieli de transport pentru personalul din invatamantul preuniversitar care nu dispune de locuinta in unitatea administrativ-teritoriala unde are postul.”
Asadar, in cuprinsul acestei litere referirea se realizeaza generic la personalul din invatamantul preuniversitar, din care conform art. 164 alin.(1) din Legea nr.198/2023 face parte din personalul administrativ.

 

Insa, conform literei e) a alineatului (1), Articolul XXVI, Capitolul I din OUG 115/2023 incepand cu data intrarii in vigoare a acestei ordonante de urgenta, aplicabilitatea literei d) a alin. (2) al articolului 139 din Legea invatamantului preuniversitar 198/2023, cu modificarile ulterioare, se proroga pana la inceputul anului scolar 2025-2026.

Mai mult, la art. 248 alin.(21) din Legea 198/2023 se prevede ca „Finantarea in baza si in limitele costului standard/elev/prescolar/anteprescolar, potrivit dispozitiilor art. 139 alin. (1), (2) lit. a)-c), (4) si (9)-(16) din Legea 198/2023, cu modificarile ulterioare, se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2024.”

 

Se observa asadar ca dispozitiile referitoare la transport pentru personalul din invatamantul preuniversitar care nu dispune de locuinta in unitatea administrativ-teritoriala unde are postul nu au fost luate in calcul pentru alocarea finantarii de baza si nici la stabilirea costului standard, fiind prorogate pana la inceputul anului scolar 2025-2026.

 

In acest sens apreciem ca sunt si prevederile art. 1 alin.(6) teaza a II-a din HG 68/2023 care reglemengteaza expres ca „(..) Nu sunt incluse in aceasta categorie de cheltuieli indemnizatia de hrana, alocatiile pentru transportul la si de la locul de munca, precum si cheltuielile salariale in natura, acestea nefacand parte din finantarea de baza.”

In cuprinsul art. 6 din hotararea sus-mentionata se precizeaza ca pentru finantarea cheltuielilor prevazute la art. 1, autoritatile administratiei publice locale pot aloca, pe langa sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, si sume din bugetele proprii ale acestora. In opinia noastra, aceste sume sunt in completarea celor alocate si nu pot viza categorii distincte de cheltuieli.

 

Prin urmare, in opinia noastra, intrucat aplicarea dispozitiilor legale care prevad suportarea cheltuielilor de transport pentru personalul din invatamantul preuniversitar, care include si personalul administrativ, au fost prorogate la aceasta data, apreciem ca in prezent nu exista temei legal pentru acordarea drepturilor de transport stabilite prin acestea in forma propusa, dispozitiile legale precitate ce alcatuiesc art. 6 permitand doar suplimentarea sumelor prevazute la art. 1 din HG 68/2023.


 
Un raspuns oferit in februarie 2024, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratie publica. 

 

Ioana Stoica Autor: Ioana Stoica
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016