Modificari aduse de Legea nr.88/2018! Codul Muncii se schimba

de Mihaela Croitoru 13 Apr. 2018 2391

Modificari aduse de Legea nr.88/2018! Codul Muncii se schimba
Angajatorii trebuie sa stie ca in data de 13 aprilie a.c Legea nr.88/2018 incepe sa produca efecte, avand in vedere ca au trecut 3 zile de la publicarea acesteia in Monitorul Oficial. Legea nr.53/2003 - Codul Muncii va suferi modificari importante de asemenea, este vorba despre 4 reglementari esentiale care trebuie avute in vedere.


Legea nr.88/2018 aproba OUG nr. 53/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 -  Codul  muncii. Despre ce modificari este vorba?

- definirea si sanctionarea muncii nedeclarate, incheierea contractului individual de munca
-  definirea locului de munca precum si modalitatea de pastrare a copiei contractului individual de munca
- evidenta orelor de munca
- acordarea zilelor libere cultelor religioase.


Legea 88/2018 clarifica termenul de munca nedeclarata, aceasta referindu-se la:

  •     primirea la munca a unei persoane fara incheierea contractului individual de munca in forma scrisa, cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii;
  •     primirea la munca a unei persoane fara transmiterea elementelor contractului individual de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitati.


Legea 88 din 2018 - continut integral

Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 53 din 4 august 2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 644 din 7 august 2017, cu urmatoarele modificari si completari:

 La articolul I punctul 2, alineatele (1) si (2) ale articolului 16 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
 


"Art. 16. -
 
(1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana, cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii de catre salariat. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului.
 
(2) Anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii."
 
3. La articolul I, dupa punctul 2 se introduce un nou punct, punctul 21 , cu urmatorul cuprins:
 
"2 1 . Dupa articolul 16 se introduce un nou articol, articolul 161 , cu urmatorul cuprins:
 
 
Art. 16-1 .
 
- (1) In sensul art. 16 alin. (4), locul de munca reprezinta locul in care salariatul isi desfasoara activitatea, situat in perimetrul asigurat de angajator, persoana fizica sau juridica, la sediul principal sau la sucursale, reprezentante, agentii sau puncte de lucru care apartin acestuia.
 
(2) Copia contractului individual de munca se pastreaza la locul de munca definit conform alin. (1) pe suport hartie sau pe suport electronic, de catre persoana desemnata de angajator in acest scop, cu respectarea prevederilor privind confidentialitatea datelor cu caracter personal."
 
4. La articolul I punctul 4, articolul 119 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
 
Art. 119. -
 
(1) Angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca definit potrivit art. 161 evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.
 
(2) Pentru salariatii mobili si salariatii care desfasoara munca la domiciliu, angajatorul tine evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat in conditiile stabilite cu salariatii prin acord scris, in functie de activitatea specifica desfasurata de catre acestia."
 
5. La articolul I, dupa punctul 4 se introduce un nou punct, punctul 41 , cu urmatorul cuprins:
 
" 4 1 . La articolul 139, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
 
 
(3) Zilele libere stabilite potrivit alin. (1) pentru persoanele apartinand cultelor religioase legale, altele decat cele crestine, se acorda de catre angajator in alte zile decat zilele de sarbatoare legala stabilite potrivit legii sau de concediu de odihna anual."

 

...citeste continuarea modificarilor care vor schimba Codul Muncii >>>

 

 

Mihaela Croitoru Autor: Mihaela Croitoru
Mihaela Croitoru este un editor online cu experienta, dedicat muncii sale, pasionat de domeniul legislativ, atat in ce priveste relatiile de munca din cadrul institutiilor publice, dar si din sectorul privat. Subiectele prezentate sunt, de fiecare data, corecte, informative si de interes pentru angajatii bugetari. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016