O institutie publica acorda SPOR conditii vatamatoare de 15% - unde se vor trece aceste mentiuni in cadrul CIM?

de Ioana Stoica 22 Mar. 2023 761

O institutie publica acorda SPOR conditii vatamatoare de 15% - unde se vor trece aceste mentiuni in cadrul CIM?
"O institutie publica acorda spor conditii vatamatoare de 15%. Va rog sa-mi spuneti daca in contractul individual de munca, la lit. P (Conditii de munca) din noul model de CIM, aprobat prin Ordinul MMSS 2171/2022, se trec conditii normale de munca (conform Legii 263/2010) sau conditii vatamatoare de munca (conform HG 917?2017)? Raspunsul specialistului:


Potrivit art. 28 alin.(1) din Legea 263/2010 privind sistemul public de pensii,  conditiile de munca in care se desfasoara activitatea asiguratilor din sistemul public de pensii pot fi normale, deosebite si speciale.

 

Sunt incadrate in conditii deosebite locurile de munca stabilite in baza criteriilor si metodologiei prevazute de legislatia in vigoare la data incadrarii acestora, conform art. 29, iar conditiile speciale sunt cele prevazute si definite la art. 30 din Legea 263/2010.

 

La art. 23 din Legea 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, se precizeaza ca locurile de munca si categoriile de personal, precum si marimea concreta a sporului pentru conditii de munca prevazut in anexele nr. I - VIII si conditiile de acordare a acestuia se stabilesc, in cel mult 60 de zile de la publicarea prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, prin regulament-cadru elaborat de catre fiecare dintre ministerele coordonatoare ale celor 6 domenii de activitate bugetara, respectiv invatamant, sanatate si asistenta sociala, cultura, diplomatie, justitie, administratie, de catre institutiile de aparare, ordine publica si securitate nationala, precum si de catre autoritatile publice centrale autonome, care se aproba prin hotarare a Guvernului, la propunerea fiecaruia dintre ministerele coordonatoare, a fiecareia dintre institutiile de aparare, ordine publica si securitate nationala sau a fiecareia dintre autoritatile publice centrale autonome, cu avizul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale si al Ministerului Finantelor Publice si cu consultarea federatiilor sindicale reprezentative domeniului de activitate.

 

In opinia noastra, intrucat aceste din urma conditii de munca nu sunt dintre cele prevazute la art. 29 si art. 30 din Legea 263/2010, intrucat nu urmeaza procedura stabilita de respectiva lege.

 

Distinct, facem mentiunea ca potrivit HG 917/2017, in intelesul acestui regulament-cadru, expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:

 

a) spor pentru conditii de munca - compensatie financiara a riscurilor, acordata personalului care isi desfasoara activitatea in conditii de munca vatamatoare, periculoase, deosebit de periculoase, conditii grele de munca sau conditii deosebite de munca reprezentate de izolare;
b) conditii de munca vatamatoare - totalitatea situatiilor care implica risc de imbolnavire si/sau contagiune directa sau indirecta, respectiv riscuri asociate datorate conditiilor specifice de desfasurare a activitatii;


c) conditii de munca periculoase - totalitatea situatiilor in care personalul isi desfasoara activitatea in mediul de munca unde exista factori cu grad de pericol ridicat ce pot afecta sanatatea si integritatea fizica si psihica;
d) conditii deosebit de periculoase - totalitatea situatiilor in care personalul din institutiile publice sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor isi desfasoara activitatea, in conditii de TBC, bruceloza, gripa aviara, encefalopatii spongiforme transmisibile, salmoneloze, alte zoonoze, pesta, febra aftoasa, leucoze si alte boli asemenea, anatomie patologica, necropsii si medicina legala, precum si corespunzator activitatii specifice din laboratoarele sanitare si pentru siguranta alimentelor;
e) conditii deosebite de munca reprezentate de izolare - totalitatea situatiilor in care angajatul isi desfasoara activitatea in localitati amplasate la altitudine, care au cai de acces dificile sau unde atragerea personalului se face cu dificultate.

 

Totodata, la lit. P din modelul de CIM, aprobat prin OMMSS nr.2171/2022,  activitatea se desfasoara in conditii normale/vatamatoare/deosebite/speciale de munca/deosebit de periculoase, in conformitate cu prevederile legale.

 

Prin urmare, in functie de specificul activitatii si prin raportare la definitiile date de legiuitor, in situatia in care personalul in cauza isi desfasoara activitatea in conditii de munca vatamatoare, adica in acele situatii care implica risc de imbolnavire si/sau contagiune directa sau indirecta, respectiv riscuri asociate datorate conditiilor specifice de desfasurare a activitatii, atunci acestea apreciem ca pot fi inscrise prin bifarea conditiilor vatamatoare cu indicarea HG 917/2017.

 

Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice, in martie 2023. Da click aici pentru mai multe sfaturi si raspunsuri de la specialisti in administratia publica si legislatia muncii.

Ioana Stoica Autor: Ioana Stoica
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016