In cazul anumitor categorii de salariati, perioada de munca zilnica poate fi redusa prin legi speciale.
In unele cazuri, reducerea duratei de munca se realizeaza fara o reducere corespunzatoare a salariului (cazul salariatilor minori), in timp ce in alte cazuri salariul se datoreaza proportional cu timpul efectiv lucrat (cazul salariatilor pensionari pentru invaliditate de gradul III). In alte situatii, reducerea timpului de lucru va putea fi recuperata ulterior (cazul perioadelor in care se lucreaza in conditii de temperaturi extreme).
1. Minorii
Minorii cu varsta cuprinsa intre 15/16-18 ani pot lucra cu acordul parintilor maximum 6 ore pe zi si 30 de ore pe saptamana, potrivit art.112 alin.(2). Acestia nu au dreptul de a lucra ore suplimentare.
2. Salariatii din industrii cu conditii deosebite: grele, vatamatoare sau periculoase
Aceasta categorie de salariati beneficiaza de reducerea duratei normale a timpului de lucru sub 8 ore pe zi, conform Legii nr.31/1991.
3. Salariatii de noapte
Acestia efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte intre orele 22.00 si 6.00 si beneficiaza fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza, fie de un spor la salariu de minimum 25% din salariul de baza pentru fiecare ora de munca de noapte prestata.
4. Salariatele gravide
Salariata gravida nu poate indeplini durata normala de munca din motive de sanatate si are dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale normale.
5. Salariatele care alapteaza
Acestea au dreptul in cursul programului de lucru, la doua pauze pentru alaptare de cate o ora fiecare.
6. Salariatii carora medicul le-a recomandat o reducere a timpului de lucru
7. Salariatii care nu mai pot lucra durata normala a timpului de munca din pricina unor afectiuni cauzate de accidente de munca
In cazul in care salariatul nu mai poate realiza durata normala de munca din cauza unui accident de munca sau boala profesionala, angajatorul are obligatia de a ii asigura reducerea timpului de munca cu cel putin o patrime.
8. Salariatii care lucreaza in perioade cu temperaturi extreme (mai mari de 37 grade Celsius sau mai mici de -20 grade Celsius)
In cazul in care nu pot fi luate masurile minimale pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor care lucreaza in conditii extreme, aveti obligatia modificarii timpului de lucru, respectiv a programului de lucru astfel:
- prin reducerea duratei zilei de lucru;
- esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru – pana la ora 11 si dupa ora 17;
9. Invalizii de gradul III
Invalizii de gradul III care cumuleaza pensia pentru invaliditate cu salariul se angajeaza numai cu un program de lucru de maximum jumatate de norma.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.