de Ioana Stoica 04 Dec. 2013 2995 |
Pentru incheierea unui contract de munca, sunt necesare anumite conditii pentru anumite categorii de salariati bugetari, in afara celor generale, cuprinse in actele normative derogatorii de la Codul muncii.
Conditii specifice:
- studiu
- stagiu
- vechime in munca
Recrutarea functionarilor publici
Spre deosebire de salariati, personalul contractual din cadrul institutiilor publice, adica functionarii publici nu negociaza si nu incheie un contract individual de munca, ci sunt numiti in functie printr-un act administrativ de numire.
Prealabil acestui act de numire, autoritatea publica respectiva procedeaza la o selectie a persoanelor care ar putea ocupa functia respectiva, potrivit unor reguli care nu sunt foarte deosebite pe fond cu cele aplicabile recrutarii oricarei categorii de personal.
Poate ocupa o functie publica persoana care indeplineste urmatoarele conditii:
a) are cetatenia romana si domiciliul in Romania;
b) cunoaste limba romana, scris si vorbit;
c) are varsta de minimum 18 ani impliniti;
d) are capacitate deplina de exercitiu;
e) are o stare de sanatate corespunzatoare functiei publice pentru care candideaza, atestata pe baza de examen medical de specialitate;
f) indeplineste conditiile de studii prevazute de lege pentru functia publica;
g) indeplineste conditiile specifice pentru ocuparea functiei publice;
h) nu a fost condamnata pentru savarsirea unei infractiuni contra umani tatii, contra statului sau contra autoritatii, de serviciu sau in legatura cu serviciul, care impiedica infaptuirea justitiei, de fals ori a unor fapte de coruptie sau a unei infractiuni savarsite cu intentie, care ar face-o incompatibila cu exerci tarea functiei publice, cu exceptia situatiei in care a intervenit reabilitarea;
i) nu a desfasurat activitate de politie politica, astfel cum este definita prin lege;
j) nu a fost destituita dintr-o functie publica sau nu i-a incetat contractul individual de munca pentru motive disciplinare in ultimii 7 ani.
Ocuparea functiilor publice se face prin:
– promovare;
– transfer;
– redistribuire;
– recrutare;
– alte modalitati prevazute expres de lege.
Recrutarea in vederea intrarii in corpul functionarilor publici se face prin concurs, in limita functiilor publice vacante rezervate in acest scop prin planul de ocupare a functiilor publice.
Autor: Ioana Stoica
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.