de Ana Tudor 11 Mar. 2015 4253 |
Conduceti o institutie publica? Inseamna ca trebuie sa stiti ca sunteti responsabil de efectuarea inventarierii, in conformitate cu prevederile Legii contabilitatii 82/1991 si Normei privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, aprobata prin OMFP 2861/2009.
Tuturor institutiilor publice le revine obligatia de a efectua inventarierea elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii detinute, la inceputul activitatii, cel putin o data in cursul exercitiului financiar pe parcursul functionarii lor, in cazul fuziunii sau incetarii activitatii, precum si in urmatoarele situatii:
- la cererea organelor de control, cu prilejul efectuarii controlului, sau a altor organe prevazute de lege;
- ori de cate ori sunt indicii ca exista lipsuri sau plusuri in gestiune, care nu pot fi stabilite cert decat prin inventariere;
- ori de cate ori intervine o predare-primire de gestiune;
- cu prilejul reorganizarii gestiunilor;
- ca urmare a calamitatilor naturale sau a unor cazuri de forta majora;
- in alte cazuri prevazute de lege.
Exceptiile de la regula inventarierii anuale pentru unele bunuri cu caracter special aflate in administrarea institutiilor publice, pot fi aprobate doar de Ministerul Finantelor Publice, la propunerea ordonatorilor principali de credite, potrivit Legii nr. 82/1991, republicata.
Atentie! Legislatia in vigoare arata ca bunurile aflate in administrarea institutiilor publice se inventariaza anual, cu exceptia cladirilor, constructiilor speciale si a celorlalte bunuri aflate in gestiunea misiunilor diplomatice si a oficiilor consulare, care se inventariaza o data la 3 ani.

teeest
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.