de Cristian Tanase 03 Apr. 2020 2173 |
In analiza de fata, un salariat, angajat cu CIM la o institutie publica, a solicitat, avand in vedere conditiile actuale de prevenire a contactarii si raspandirii infectiei cu Covid-19, sa isi desfasoare activitatea prin telemunca - respectiv de acasa - avand in vedere ca felul muncii ii permite acest lucru, fiind tehnoredactor.
Avand in vedere art. 6 alin (1) din Legea 81/2018, precum si faptul ca institutia noastra beneficiaza de buletin de determinare prin expertizarea locurilor de munca, pe perioada activitatii de telemunca salariatul respectiv beneficiaza de spor pentru conditii vatamatoare de munca?
Raspunsul specialistului:
In temeiul art. 23 din Legea nr.153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, ordonatorii principali de credite elaboreaza regulamente prin care sa se stabileasca locurile de munca si categoriile de personal, precum si marimea concreta a sporului pentru conditii de munca prevazut in anexele nr. I - VIII si conditiile de acordare a acestuia.
Astfel, in cuprinsul Regulamentelor aprobate se stabilesc atat locurile de munca, categoriile de personal si cuantumul sporului in discutie, dar sunt prevazute totodata si conditionari legate de existenta unor buletine de determinare, realizate de catre entitati autorizate.
Prin urmare, pentru acordarea sporului pentru conditii de munca dincolo de incadrarea anumitor locuri de munca si categorii de personal, trebuie sa existe buletine de expertiza care sa constate factorii care determina ca activitatea sa fie considerata ca fiind desfasurata in conditii vatamatoare de munca.
Pe cale de consecinta, in opinia noastra, dispozitiile art. 6 din Legea nr.81/2018 potrivit carora telesalariatul beneficiaza de toate drepturile recunoscute prin lege, prin regulamentele interne si contractele colective de munca aplicabile salariatilor care au locul de munca la sediul sau domiciliul angajatorului trebuie interpretate in contextul intregii legislatii si tinand cont de particularitatile si conditiile impuse de legislatia speciala cu privire la acordarea anumitor drepturi salariale.
In acest sens precizam ca, potrivit art. 34 alin.(2) din OUG 114/2018, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu luna ianuarie 2020, cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor, primelor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunara de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice se mentine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2019, in masura in care personalul ocupa aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.
Or, in conditiile in care acest drept salarial se acorda in baza unor buletine de expertizare a anumitor locuri de munca si conditii de munca specifice respectivul loc de munca care tine in mod direct de sediul angajatorului, in opinia noastra, in situatia schimbarii conditiilor de munca ale telesalariatului, respectiv lipsa desfasurarii activitatii in locul de munca expertizat, in respectiva perioada acesta nu mai este indreptatit sa primeasca sporul pentru conditii de munca prevazut la art. 23 din Legea nr.153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare.
Raspuns oferit de Nedelcu Alexandra, Expert Legislatia muncii, pentru PortalInstitutiipublice.ro

Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.