Spor control financiar preventiv. Cuantum pentru anul 2020, dupa majorare salarii

de Marius Matei 12 Oct. 2020 9438

Spor control financiar preventiv. Cuantum pentru anul 2020, dupa majorare salarii
La ce valori se mentine sporul de control financiar preventiv din anii trecuti in conditiile in care salariile au crescut? De exemplu, in decembrie 2018 in conformitate cu OUG 114/2018 art. 34. - (2) "Incepand cu luna ianuarie 2019, cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor, primelor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunara de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice se mentine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018, in masura in care personalul ocupa aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii. OUG 1/2020. - Incepand cu luna ianuarie 2020, cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor, primelor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunara de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice se mentine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2019, in masura in care personalul ocupa aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii."


Cum se procedeaza in cazul unui angajat cu mai multi ani vechime, precum si in cazul unui angajat nou?


Raspunsul specialistului:

Personalul care exercita activitatea de control financiar preventiv, pe perioada de exercitare a acesteia, beneficiaza de o majorare a salariului de baza cu 10%. Se observa ca acest element salarial este cuprins in lege in cadrul sectiunii a 2-a Alte drepturi salariale, a cap.II .

Totodata, in cuprinsul sectiunii a 3-a Sporuri a cap.II din legea precitata sunt evidentiate  sporurile de care poate beneficia personalul din sectorul bugetar, printre acestea fiind mentionate sporul pentru munca de noapte, sporul pentru munca suplimentara, sporul pentru persoanele cu handicap sau sporul pentru conditii de munca.

In cuprinsul art 24 din Legeanr.153/2017 se mentioneaza ca limita maxima a sporurilor, compensatiilor, indemnizatiilor, adaosurilor, majorarilor, primelor, premiilor si a altor elemente ale venitului salarial specific fiecarui domeniu de activitate este prevazuta in prezenta lege si in anexele nr. I – VIII.
Potrivit art. 7 lit. e) din Legea-cadru nr. 153/2017 salariul lunar cuprinde salariul de baza ori, dupa caz, indemnizatia lunara sau indemnizatia de incadrare, compensatiile, indemnizatiile, sporurile, adaosurile, primele, premiile, precum si celelalte elemente ale sistemului de salarizare corespunzatoare fiecarei categorii de personal din sectorul bugetar.

In opinia noastra, majorarile salariale reprezinta un element al sistemului de salarizare, constituind un drept salarial suplimentar, situatie in care apreciem ca acestea fac parte din salariul lunar.



Astfel, prin sintagma utilizata dupa enumerarea realizata ”(..) si a altor elemente ale venitului salarial” apreciem ca legiuitorul a dorit sa sublinieze elementele sistemului de salarizare, majorarile salariale fiind cuprinse in respectiva enumerare ca element al sistemului de salarizare ce compune venitul salarial.
Art. 34 alin.(2) din OUG nr.114/2018, cu modificarile si completarile ulterioare reglementa atat anterior modificarii prin OUG 1/2020 ca incepand cu 1 ianuarie 2019, cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor, primelor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunara de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice, se mentine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018, in masura in care personalul ocupa aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.


Ulterior, prin modificarea adusa prin OUG 1/2020, dispozitiile art. 34 alin.(2) din OUG 114/2018 prevad ca incepand cu luna ianuarie 2020, cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor, primelor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunara de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice se mentine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2019, in masura in care personalul ocupa aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.
 

Asadar, in lipsa unei definitii exacte a sintagmei elementelesistemului de salarizare, se poate considera ca majorarea salariala aferenta activitatii de CFP este element al  sistemului de salarizare, situatie in care acesta se acorda incepand cu anul 2019 si pana in prezent in cuantumul stabilit pentru decembrie 2018 si nu este majorat ca procent odata cu cresterile salariale acordate, potrivit  legii.

In aceste conditii, semnalam ca pe perioada aplicarii dispozitiilor legale sus-mentionate drepturile care reprezinta elementele sistemului de salarizare nu sunt aplicate ca procent la salariu si nu se modifica ele fiind practic inghetate, in masura in care persoana in cauza ocupa aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.

 

Asadar, desi conceptual este diferita majorarea salariala de notiunea de spor, aceasta este un element al sistemmului de salarizare.
Petru a adopta astfel o conduita preventiva inclusiv cuantumul majorarilor salariale se vor mentine la niveul celor stabilite la luna decembrie 2018, pentru o interpretare oferita din partea legiuitorului putand sa solicitati un punct de vedere Ministerului Muncii.

In ceea ce priveste personalul nou-incadrat, apreciem ca devin incidente dispozitiile art. 39 alin.(1) din Legea nr.153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, care stabilesc ca, pana la aplicarea integrala a prevederilor prezentei legi, pentru personalul nou-incadrat salarizarea se face la nivelul de salarizare pentru functii similare din cadrul institutiei/autoritatii publice in care acesta este numit/incadrat sau din institutiile subordonate acestora, in cazul in care nu exista o functie similara in plata.  
 

Prin institutie sau autoritate publica se intelege acea institutie sau autoritate publica cu personalitate juridica care are patrimoniu propriu, buget propriu de venituri si cheltuieli, conduce contabilitate proprie, iar conducatorul acesteia are calitatea de ordonator de credite, iar prin functia similara se intelege o functie de acelasi fel din cadrul aceleiasi institutii sau autoritati publice, care implica aceleasi conditii de studii, grad/treapta profesionala, gradatie, vechime in functie sau vechime in specialitate, dupa caz, si conditii de munca.
 

Prin urmare, drepturile salariale ale persoanei care a fost nou-incadrata vor fi stabilite prin raportare la salariul aferent unei functii similare, inclusiv prin verificari la nivelul institutiilor subordonate, si in ceea  ce priveste cuantumul majorarii aferenta activitatii de CFP. In aceasta ipoteza se va stabili salarizarea prin raportare la functia similara urmand ca persoana nou-incadrata care desfasoara activitate de CFP  sa beneficieze de majorarea salariala in cuantumul stabilit pentru functia similara la nivelul anului 2018.
 

Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalInstitutiiPublice.ro >>
 

Marius Matei Autor: Marius Matei
Marius Matei, redactor InfoInstitutii.ro, aduce in atentia cititorilor stiri si noutati legislative cu privire la institutiile publice, sectorul bugetar si modificari legislative care ii privesc direct pe functionarii publici si nu numai. Experienta de aproape 10 ani in domeniu il califica pentru a face parte dintr-un colectiv de profesionisti. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016