de Mihaela Croitoru 12 Sep. 2018 3416 |
Va reamintim ca legea nu stabileste o lista a documentelor necesare pentru acordarea stimulentului de insertie ci face trimitere la un articol care stabileste documentele necesare pentru acordarea oricarui drept stabilit de OUG 111/2010 (art. 13 lit. b).
Pe ce perioada se acorda stimulentul de insertie?
Persoanele care obtin venituri supuse impozitului cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, vor beneficia de plata stimulentului de insertie:
a) pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani;
b) pana la implinirea de catre copil a varstei de 4 ani, in cazul copilului cu handicap.
Iata un caz prezentat pe PortalInstitutiiPublice.ro: "Va rog sa ma ajutati cu lista documentelor ce trebuie depuse pentru obtinerea stimulentului de insertie de catre o persoana care obtine venituri in baza unui contract de mandat si care nu a beneficiat de indemnizatie de crestere a copilului. Mai precis cum se completeaza adeverinta daca persoana respectiva nu a beneficiat de indemnizatie de cresterea copilului."
Raspunsul specialistilor:
Potrivit art. 13 lit. b) din Normele metodologice de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor, pentru persoana care desi are dreptul nu solicita acordarea concediului pentru cresterea copilului si a indemnizatiei lunare prevazute la art. 2 alin. (1) din ordonanta de urgenta, cererea este insotita de actele doveditoare necesare stabilirii acestui drept, dintre cele prevazute la art. 6.
In practica sunt solicitate urmatoarele inscrisuri:
- cerere
- actul de identitate al solicitantului (copie si original);
- actul de identitate al celuilalt parinte (copie si original);
- certificatul de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul (copie si original);
- certificat casatorie (copie si original);
- adeverinta tip eliberata de angajator, din care sa rezulte ca persoana indreptatita:
• a beneficiat de concediu de maternitate (pre si postnatal), (sa se precizeze perioada),
• a realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal, timp de 12 luni anterior datei nasterii copilului (nu intereseaza cuantumul acestora);
• realizeaza venituri in prezent, cu precizarea datei (zi/luna/an) de reluare a activitatii;
- declaratia celuilalt parinte (se completeaza in fata functionarului)
- dosar cu sina din carton (coperti intregi);
- alte acte solicitate dupa caz!
Mai precizam ca persoana care doreste sa beneficieze de stimulent de insertie se va interesa la institutia competenta teritorial cu privire la documentele exacte pe care trebuie sa le prezinte.
Sursa: PortalInstitutiiPublice

Mihaela Croitoru este un editor online cu experienta, dedicat muncii sale, pasionat de domeniul legislativ, atat in ce priveste relatiile de munca din cadrul institutiilor publice, dar si din sectorul privat. Subiectele prezentate sunt, de fiecare data, corecte, informative si de interes pentru angajatii bugetari.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.