de Cristian Tanase 07 Apr. 2022 206 |
Guvernul a aprobat in data de 6.04.2022 printr-o hotarare, Strategia nationala privind drepturile persoanelor cu dizabilitati, O Romanie echitabila 2022-2027, si Planul operational privind implementarea acestei strategii. Documentul adoptat urmareste stimularea participarii active a persoanelor cu dizabilitati la viata in comunitate, cresterea gradului de constientizare asupra nevoilor comunitatii, precum si a vizibilitatii in societate, aspecte care sa conduca la imbunatatirea calitatii vietii si la cresterea gradului de ocupare in randul acestor persoane.
Strategia are ca obiectiv asigurarea participarii depline si efective a persoanelor cu dizabilitati, bazata pe libertatea de decizie, in toate domeniile vietii si intr-un mediu accesibil si rezilient.
Documentul aprobat de Guvern prevede opt domenii prioritare, bazate pe drepturi: accesibilitate si mobilitate; protectia efectiva a drepturilor persoanelor cu dizabilitati; ocupare; protectie sociala, inclusiv abilitare/reabilitare; viata independenta si integrare in comunitate, inclusiv accesul la servicii publice; educatie; sanatate si participare politica si publica.
Totodata, prin Planul operational privind implementarea Strategiei 2022-2027 sunt stabilite obiective specifice si indicatori pentru fiecare dintre domeniile prioritare si sunt detaliate seturile de masuri necesare pentru realizarea lor, termenele de realizare, institutiile responsabile de implementare si resursele financiare.
Printre masurile prioritare prevazute pentru fiecare obiectiv specific se numara: elaborarea Compendium-ului de accesibilitate la mediul fizic, informational si comunicational; reglementarea angajarii asistate si a programelor de pregatire pentru munca in vederea cresterii gradului de ocupare; diversificarea tehnologiilor de acces; dezvoltarea serviciilor de abilitare si reabilitare; consultarea frecventa a persoanelor cu dizabilitati si a organizatiilor neguvernamentale.
O garantie importanta a respectarii drepturilor persoanelor cu dizabilitati consta in asigurarea cadrului de implementare si monitorizare a Conventiei privind drepturile persoanelor cu dizabilitati, cu participarea si consultarea acestora, informeaza Ministerul Muncii.
Actiunile propuse in cadrul Strategiei 2022-2027 vizeaza: dezvoltarea punctelor de contact la nivelul institutiilor cu atributii in implementarea Conventiei; reglementarea si operationalizarea Mecanismului de coordonare a implementarii Conventiei; cresterea numarului de instruiri si materiale de informare despre Conventie; cresterea numarului de vizite de monitorizare realizate cu participarea organizatiilor persoanelor cu dizabilitati sau ale societatii civile; cresterea numarului de persoane cu dizabilitati si de organizatii formate cu privire la monitorizarea implementarii Conventiei.
Prin operationalizarea Mecanismului de colectare a datelor si de monitorizare a implementarii Strategiei 2022-2027 va fi asigurata interventia in teritoriu si obtinerea de date reale in vederea elaborarii rapoartelor de tara. In acest sens, au fost instruite cate doua persoane din cadrul fiecarei institutii implicate in implementarea Conventiei ONU, respectiv a Strategiei.
Finantarea necesara indeplinirii masurilor prevazute in Strategia 2022-2027 se realizeaza, in principal, din fonduri externe nerambursabile, dar si din bugetele institutiilor publice implicate.
Coordonarea implementarii Strategiei 2022-2027 si monitorizarea implementarii, la nivel national, este realizata de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati.
Informatii suplimentare:
Strategia 2022-2027 continua si dezvolta demersul de implementare a Conventiei privind drepturile persoanelor cu dizabilitati, ratificata de Romania prin Legea nr. 221/2010, si urmareste asigurarea cadrului pentru exercitarea deplina si in conditii de egalitate a tuturor drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului de catre toate persoanele cu dizabilitati.
Pe plan national, Strategia 2022-2027 se raliaza cerintelor Programului de Guvernare 2021-2024 Coalitia pentru rezilienta, dezvoltare si prosperitate, prin care se afirma o abordare a politicilor publice din domeniul dizabilitatii din perspectiva drepturilor omului si o abordare a nevoilor persoanelor vulnerabile in mod coordonat si intersectorial prin masuri tintite.

Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.