de Mihaela Croitoru 28 Aug. 2019 1093 |
Guvernul a aprobat in urma cu o saptamana, printr-o Hotarare, cheltuielile necesare pentru implementarea Sistemului National de Management privind Dizabilitatea (SNMD) - o platforma nationala centralizata pentru colectarea, stocarea si distribuirea catre autoritatile publice centrale si locale, beneficiari individuali si parteneri institutionali a informatiilor referitoare la adultii si copiii incadrati intr-un grad de handicap sau cei care sunt la prima evaluare pentru obtinerea certificatului.
Platforma este dezvoltata in cadrul unui proiect cu o valoare totala de 45.042.464,00 lei, finantat din fonduri externe nerambursabile si de la bugetul de stat, prin bugetele Ministerului Muncii si Justitiei Sociale si Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale, cheltuielile urmand sa fie esalonate astfel : 784.393 lei in anul 2019, 1.712.482 lei – 2020 si 42.545.589 lei in 2021.
SNMD va permite utilizatorilor inregistrati din cadrul institutiilor cu atributii in domeniul dizabilitatii sa creeze si sa gestioneze dosarele persoanelor adulte si a copiilor cu dizabilitati, sa urmareasca, in mod centralizat, capacitatile de la nivelul centrelor rezidentiale si nerezidentiale de protectie sociala si sa permita utilizatorilor inregistrati din cadrul Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Dizabilitati (ANPD) sa aiba acces mult mai rapid la informatiile inregistrate in noul sistem informatic de la nivelul directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului.
Platforma va asigura, de asemenea, introducerea de functionalitati de scanare si arhivare electronica a dosarelor persoanelor adulte si a copiilor cu dizabilitati, permitandu-se astfel urmarirea si consultarea lor in format electronic, precum si centralizarea managementului obligatiilor de plata a drepturilor acordate persoanelor adulte cu dizabilitati, ceea ce va duce la diminuarea posibilitatii aparitiei de erori si fraude.
« Prin acest sistem, cetatenii vor avea posibilitatea sa transmita solicitari catre ANPD si DGASPC-uri, Comisia Superioara de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, Comisiilor de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap si Comisiilor pentru Protectia Copilului la nivel judetean, prin intermediul unui portal, fara a mai fi nevoiti sa se prezinte la sediul acestor institutii. De asemenea, ei vor putea gasi si informatii cu privire la stadiul rezolvarii solicitarilor lor », a declarat ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Marius Budai.
Totodata, noul sistem va sprijini activitatea strategica si decizionala in domeniul protectiei persoanelor adulte cu dizabilitati si va crea un cadru de colaborare si comunicare permanent asupra situatiei dosarelor persoanelor adulte cu dizabilitati, a centrelor rezidentiale si nerezidentiale, precum si a asistentilor personali, a asistentilor personali profesionisti si a insotitorilor persoanelor adulte cu dizabilitati, pe toate palierele, prin cresterea calitatii actului de protectie sociala.
Conform unui raport al ANPD, la data de 31 martie 2018, numarul total al persoanelor cu dizabilitati era de 805.159. Dintre acestea, 97,76 %, adica 787.098 persoane, se aflau in ingrijirea familiilor sau traiau independent, iar restul de 18.061 persoane (2,24 %) erau institutionalizate.
Sursa: Ministerul Muncii

Mihaela Croitoru este un editor online cu experienta, dedicat muncii sale, pasionat de domeniul legislativ, atat in ce priveste relatiile de munca din cadrul institutiilor publice, dar si din sectorul privat. Subiectele prezentate sunt, de fiecare data, corecte, informative si de interes pentru angajatii bugetari.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.