Timpul de lucru pentru medicul care lucreaza la un cabinet scolar

de Ioana Stoica 13 Mar. 2023 973

Timpul de lucru pentru medicul care lucreaza la un cabinet scolar
"Care este timpul de munca la norma intreaga: 8 ore sau 7 ore, pentru medicul angajat de primarie la cabinetul scolar. Mentionam ca postul se afla in structura functionala a primariei."


Raspunsul specialistilor: 

Din analiza prevederilor OMS nr.870/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, care aproba Regulamentul privind timpul de munca, organizarea si efectuarea garzilor in unitatile publice din sectorul sanitar se observa ca acesta se aplica:


- unitatilor publice din sectorul sanitar,
- unitatilor sanitare din subordinea ministerelor si institutiilor cu retea sanitara proprie.


Avand in vedere ca, potrivit art. 4 alin.(2) din Legea nr.95/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in sensul prevederilor acestei legi, prin ministere si institutii cu retele sanitare proprii se intelege autoritatile si institutiile care au in subordine unitati sanitare, altele decat Ministerul Sanatatii, respectiv Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justitiei, Ministerul Transporturilor, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Academia Romana, autoritatile administratiei publice locale si universitatile de medicina si farmacie acreditate si universitatile care au in structura facultati de medicina si farmacie acreditate, apreciem ca dispozitiile OMS nr.870/2004, cu modificarile si completarile ulterioare sunt aplicabile si autoritatilor publice locale.


In conditiile in care, medicul din speta mentionata isi desfasoara activitatea in cadrul autoritatii publice locale, in opinianoastra, devin incidente prevederile ordinului sus-mentionat.


Prin urmare, apreciem ca programul normal de lucru al medicului angajat in cadrul primariei pentru a asigura asistenta medicala scolara este de 7 ore, conform OMS nr.870/2004, in speta art. 2 alin.(1) din anexa laacest ordin, normarea acestuia realizandu-se in conditiile OMS si OMEC nr. 438/4.629/2021.

 

Astfel, potrivit art. 83 alin.(1) din Legea educatiei nationale nr.1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, anteprescolarii, prescolarii si elevii din unitatile scolare de stat si particulare autorizate/acreditate beneficiaza de asistenta medicala, psihologica si logopedica gratuita, in cabinete medicale, psihologice si logopedice scolare ori in unitati medicale de stat.


Avand in vedere:


– prevederile art. 10 alin. (2) lit. g) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
– cap. I si III ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 162/2008 privind transferul ansamblului de atributii si competente exercitate de Ministerul Sanatatii catre autoritatile administratiei publice locale, aprobata prin Legea nr. 174/2011, cu modificarile si completarile ulterioare;
– prevederile art. 83 alin. (2) si art. 205 alin. (1) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare,
a fost emis OMS si OMEC nr. 438/4.629/2021, cu modificarile si completarile ulterioare, care prevede in anexa nr.17 Normarea personalului medical din unitatile de invatamant preuniversitar.

 

Asadar, in opinia noastra, in acest caz sunt incidente prevederile ordinului comun precizat, precum si dispozitiile OMS nr. 870/2004 care prevad la art. 2 alin.(1) ca timpul normal de munca aferent contractului individual de munca de baza al medicilor incadrati in unitati publice din sectorul sanitar este de 7 ore in medie pe zi, respectiv de 35 de ore in medie pe saptamana, medicul de la cabinetul medical scolar desfasurandu-si activitatea in cadrul cabinetului medical scolar, in baza unui CIM cu autoritatea publica locala.

 

Facem mentiunea ca potrivit art. 3 din Codul administrativ, autoritatile administratiei publice locale sunt: consiliile locale, primariile si consiliile judetene.

 

Raspuns oferit in luna ianuarie 2023 de catre specialistii site-ului PortalInstitutiiPublice.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Ioana Stoica Autor: Ioana Stoica
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016