de Marius Matei 28 Sep. 2020 221 |
Guvernul a aprobat finantarea inclusiv in 2021 a doua Programe de Interes National destinate persoanelor adulte cu dizabilitati si familiilor acestora. Astfel, finantarea va fi de peste 21 milioane de euro, potrivit anuntului facut de Autoritatea Nationala pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, Copii si Adoptii (ANDPDCA).
Cele doua programe care vor beneficia de finantare si anul viitor sunt programul de Interes National "Infiintarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre RESPIRO/centre de criza si locuinte protejate" si programul "Infiintarea de servicii sociale in vederea asigurarii tranzitiei tinerilor cu dizabilitati de la sistemul de protectie speciala a copilului catre sistemul de protectie a persoanelor adulte cu dizabilitati”.
Pana la data de 15 noiembrie 2020, ANDPDCA va lansa apelul de proiecte pentru infiintarea de servicii destinate adultilor cu dizabilitati, iar specialistii Autoritatii vor oferi consultanta pentru depunerea aplicatiilor, se precizeaza in comunicat.
"Asteptam propunerile Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului (DGASPC) pentru infiintarea de servicii de tip RESPIRO si de zi, precum si a altor servicii, conform nevoilor si specificatiilor", se arata in comunicatul transmis de Autoritatea Nationala pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, Copii si Adoptii.
In baza prevederilor articolului 96 din Legea 448/2006, ANDPDCA poate finanta sau, dupa caz, co-finanta, Programe de Interes National care au ca scop integrarea, incluziunea sociala si profesionala a persoanelor cu dizabilitati, precum si cresterea calitatii vietii acestora, se mentioneaza in comunicat.
Obiectivele programelor amintite constau in dezinstitutionalizarea unui numar de 700 de persoane adulte cu dizabilitati, care vor beneficia de servicii sociale in cele 89 de locuinte protejate nou infiintate; prevenirea institutionalizarii persoanelor adulte cu dizabilitati din comunitate, beneficiare ale serviciilor sociale nou-infiintate; prevenirea institutionalizarii unui numar de 300 de tineri cu dizabilitati, proveniti din sistemul de protectie speciala a copilului, beneficiari ai serviciilor sociale nou infiintate.
Conceptul de centru RESPIRO destinat persoanelor adulte cu dizabilitati defineste serviciul social care cuprinde un ansamblu de activitati realizate pe durata determinata si in anumite situatii, pentru a raspunde nevoilor individuale specifice ale persoanelor adulte cu dizabilitati aflate in ingrijirea asistentilor personali, asistentilor personali profesionisti, tutorilor sau a altor membri ai familiei, in vederea mentinerii potentialului personal si prevenirii institutionalizarii.
Centrul de criza pentru persoane adulte cu dizabilitati reprezinta acel serviciu social care cuprinde un ansamblu de activitati realizate pe durata determinata si in anumite situatii, pentru a raspunde nevoilor individuale specifice ale persoanelor adulte cu dizabilitati aflate in situatii critice de viata, in vederea mentinerii potentialului personal si prevenirii institutionalizarii, potrivit comunicatului Autoritatii Nationale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, Copii si Adoptii.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.