de Ioana Stoica 27 Aug. 2014 4954 |
Angajatorii au obligatia sa angajeze numai persoane care, in urma examenului medical sau a testarii psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de munca pe care urmeaza sa o execute si sa asigure controlul medical periodic si controlul psihologic periodic, ulterior angajarii.
Supravegherea corespunzatoare a sanatatii lucratorilor in functie de riscurile privind securitatea si sanatatea in munca se stabilesc potrivit reglementarilor legale, conform art. 24-25 din Legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca
Aceste masuri vor fi stabilite astfel incat fiecare lucrator sa poata beneficia de supravegherea sanatatii la intervale regulate. Supravegherea sanatatii lucratorilor este asigurata prin medicii de medicina a muncii.
Asadar, supravegherea sanatatii lucr?torilor este reglementata de HG nr. 355/2007 cu modificarile si completarile ulterioare. Actul normativ stabileste cerintele minime pentru supravegherea sanatatii lucratorilor fata de riscurile pentru securitate si sanatate, pentru prevenirea imbolnavirii lucratorilor cu boli profesionale cauzate de agenti nocivi chimici, fizici, fizico-chimici sau biologici, caracteristici locului de munca, precum si a suprasolicitarii diferitelor organe sau sisteme ale organismului in procesul de munca.
Atentie! Supravegherea sanatatii lucratorilor reprezinta totalitatea serviciilor medicale care asigura prevenirea, depistarea, dispensarizarea bolilor profesionale si a bolilor legate de profesie, precum si mentinerea sanatatii si a capacitatii de munca a lucratorilor. Potrivit prevederilor art. 4, supravegherea sanatatii lucratorilor este asigurata de catre medicii specialisti de medicina muncii.
Orice angajator are obligatia de a asigura supravegherea sanatatii lucratorilor, prin medici de medicina muncii. Angajatorul poate astfel fie sa angajeze cu contract individual de munca un astfel de medic de medicina muncii sau poate contracta serviciile de medicina muncii, potrivit legii.
In cazul institutiilor publice, pentru contractarea serviciilor de medicina muncii, trebuie respectate prevederile legale privind achizitiile publice, in functie de specificul activitatii.
Poate primi calitatea de contract oricare persoana fizica sau juridica, de drept privat, romana sau straina careia in calitate de:
- furnizor;
- executant;
- prestator;
Atentie! O institutie sau autoritatea publica poate incheia contracte de prestari servicii, doar cu respectarea prevederilor OUG 34/2006, cu modificarile si completarile ulterioare si ale HG 925/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
Sursa: Portal Institutii Publice
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.