Inghetarea salariilor bugetare pana in 2024. Prognoza nerealista, spune fostul presedinte CF

de Marius Matei 24 Feb. 2021 785

Inghetarea salariilor bugetare pana in 2024. Prognoza nerealista, spune fostul presedinte CF
In cadrul unei dezbateri privind bugetul national, fostul presedinte al Consiliului Fiscal Ionut Dumitru, a precizat ca proiectia bugetara care are in vedere inghetarea anvelopei pentru salarii in domeniul public pana in 2024 nu este realista, in lipsa anuntarii unui plan de reducere a salariilor bugetarilor sau a numarului acestora.



"Cred ca problema bugetului este mai degraba una de termen mediu. Noi avem de facut o ajustare foarte mare, de la aproape 10% sa mergem in 3% in cativa ani de zile, ori daca ne uitam la proiectia bugetara pe termen mediu care insoteste bugetul - stim ca Guvernul vine si cu o strategie fiscal-bugetara cu proiectii pe termen mediu - o sa observam ca acolo intentia, daca e una serioasa, este una de a face ajustarea doar pe partea de cheltuieli. Veniturile sunt proiectate a ramane in linie cu activitatea economica, adica ca procent din PIB veniturile din taxe si impozite, daca scoatem partea de fonduri europene, proiectiile din taxe si impozite sunt mai mult sau mai putin constante pe urmatorii patru ani, in timp ce partea de cheltuieli este proiectata a scadea masiv, in special cheltuielile cu salariile, cu asistenta sociala, cu bunuri si servicii, si lucrul asta mi se pare nerealist. Adica sa credem ca o ajustare de 7 puncte procentuale din PIB se poate face doar pe cheltuieli nu cred ca e posibil. Spre exemplu, la cheltuielile de personal, si anul acesta si anul viitor, anvelopa bugetara de cheltuieli de personal, chiar si in termeni nominali este aceeasi. Nu numai atat, ci chiar si in 2023 si 2024 e o crestere nesesizabila. Deci, practic, se pleaca de la ideea ca in urmatorii 4 ani anvelopa de salarii in sectorul bugetar este aceeasi, ramane inghetata, ceea ce sincer nu stiu daca este realist", a afirmat Ionut Dumitru, citat de Agerpres. 
In opinia sa, proiectia pe cheltuieli nu e realizata fara reforme axate pe fiecare segment de cheltuieli in parte, un exemplu fiind revizuirea schemei de personal din sectorul public. 


"Am reusit sa ajustam in termeni nominali anvelopa bugetara - si in termen de procent din PIB, evident, mai mult decat atat - doar cand am redus salariile cu 25% si cand am redus numarul de personal in sectorul public cu mai bine de 10%. Ori in momentul acesta nu avem informatii ca se va intampla un lucru similar, adica mi se pare proiectia de cheltuieli - si la cheltuieli de bunuri si servicii ea chiar scade si in termeni nominali - nu mi se pare realista, daca nu implementam niste reforme foarte profunde pe fiecare categorie de cheltuieli. Adica sa revizuim spre exemplu schema de personal din sectorul public, sa revizuim schema de salarizare in sectorul public", a explicat Ionut Dumitru, potrivit aceleiasi surse. 


Totodata, fostul presedinte CF, Ionut Dumitru, a mentionat ca numarul de angajati din sectorul public nu e mare, raportat la populatia tarii, dar ca problema e una de salarizare.
 

"Apropo, se discuta foarte mult in spatiul public despre problema cheltuielilor de salarii din sectorul public, insa cred ca trebuie sa sapam un pic in date si sa vedem ca de fapt problema este una de salarizare in sine: la nivel agregat, numarul de personal in sectorul public (...) raportat la populatie sau la total numar salariati din economie, inclusiv cei din economia neobservata, nu este unul mare. Suntem chiar pe la coada clasamentului din Europa. Este un numar ceva mai mare decat media europeana daca ne raportam la numarul de salariati care platesc taxe si impozite. Dar ai putea spune ca serviciile publice sunt dedicate tuturor salariatilor si tuturor cetatenilor, nu numai celor care platesc taxe si impozite, si e o problema pe care trebuie sa o adresam, ca avem prea putini platitori de taxe si impozite. Deci, as spune ca nu avem baze solide sa spunem ca numarul agregat de personal in sectorul public este unul mare, dupa standardele europene, ci mai degraba problema facturii sociale in zona salariilor mult mai mare decat media europeana - acel aproape 12% din PIB dupa standarde europene cheltuieli de personal, fata de 10% si un pic media europeana - este mai degraba una de salarizare in sine", a precizat Ionut Dumitru, conform sursei amintite.



 

Marius Matei Autor: Marius Matei
Marius Matei, redactor InfoInstitutii.ro, aduce in atentia cititorilor stiri si noutati legislative cu privire la institutiile publice, sectorul bugetar si modificari legislative care ii privesc direct pe functionarii publici si nu numai. Experienta de aproape 10 ani in domeniu il califica pentru a face parte dintr-un colectiv de profesionisti. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016