de Cristian Tanase 06 Mar. 2020 1218 |
In cazul unei unitati de invatamant care trebuie inchisa ca urmare a dispozitiei primite de la Minister se considera carantina? In acest caz angajatii pot beneficia de concediu medical pentru carantina? Care este documentul cu care angajatul poate merge la medicul de familie pentru a obtine certificatul de concediu medical?
Raspunsul specialistului:
Din cele mentionate de dvs intelegem ca in cazul unitatii de invatamant in discutie au fost sesizate si constatate ca atare de catre personalul medical specializat cazuri de infectie cu virusi de natura a determina masura inchiderii respectivei unitati de invatamant.
Astfel, in opinia noastra, documentul eliberat de catre ministerul de resort, prin care se dispune inchiderea unitatii va reprezenta alaturi de adeverintele eliberate salariatilor, care atesta calitatea acestora de asigurati la sistemul de sanatate, documentele pe baza carora va fi declarata carantina in ceea ce priveste unitate in discutie si salariatii care isi desfasoara activitatea in cadrul acesteia. In aceasta ipoteza, odata declarata carantina, apreciem ca devin incidente dispozitiile art.20 alin.(1) din OUG nr.158/2005, potrivit carora indemnizatia pentru carantina se acorda asiguratilor carora li se interzice continuarea activitatii din cauza unei boli contagioase, pe durata stabilita prin certificatul eliberat de directia de sanatate publica.
Potrivit art. 37 din Normele metodologice ale OUG 158/2005, aprobate prin OMS 15/2018, certificatul de concediu medical pentru carantina se elibereaza de medicul curant asiguratilor carora li se interzice continuarea activitatii din cauza unei boli contagioase, pe durata stabilita in certificatul eliberat de organele de specialitate ale directiilor de sanatate publica. Daca durata perioadei de carantina stabilita de organele de specialitate ale directiilor de sanatate publica depaseste 90 de zile nu este necesar avizul medicului expert al asigurarilor sociale.
Facem mentiunea ca in conformitate cu dispozitiile art. 50 din Codul muncii contractul individual de munca se suspenda de drept in situatia in care a fost declarata starea de carantina.
Astfel, in perioada de carantina declarata de DSP ca urmare a unei boli contagioase care pune in pericol sanatatea unui grup mai mare de indivizi, contractele de munca ale salariatilor unitatii afectate se suspenda de drept.
Asadar, in cazul salariatilor carora li se interzice interzice continuarea activitatii, contractul individual de munca se suspenda de drept in baza certificatului medical pentru carantina iar salariatii beneficiaza de indemnizatie medicala in cuantum de 75% din media veniturilor realizate in ultimele 6 luni, si se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Prin urmare, in opinia noastra, directia de sanatate publica trebuie sa fie sesizata si sa aiba cunostinta despre masura dispusa de ministerul de resort pentru a putea elibera certificatul de carantina. In baza certificatului eliberat de DSP, medicul de familie elibereaza certificatul medical in caz de caratina pentru salariatii unitatii, concediu care nu este limitat la 10 zile, aceasta perioada putand fi depasita, in conditiile sus-mentionate, lipsa drepturilor de natura salariala fiind acoperita prin acordarea unei indemnizatii de asigurari sociale suportata integral din bugetul asigurarilor sociale.
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.