de Marius Matei 20 Feb. 2015 3493 |
Salariatii administratiei publice care au suferit accidente de munca au dreptul la indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca.
Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca reprezinta 80% din media veniturilor salariale brute realizate in ultimele 6 luni, anterioare provocarii accidentului de munca, potrivit art. 33 alin. (1) din Legea 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, cu modificarile si completarile ulterioare, Atentie! Indemnizatia este plafonata!
Baza de calcul a indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca reprezinta:
- media veniturilor brute realizate lunar de catre salariat in ultimele 6 luni, anterioare manifestarii riscului; in cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, baza de calcul a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca o constituie media veniturilor brute realizate lunar pe baza carora s-a achitat contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale;
- in cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de o luna, baza de calcul a indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca o constituie venitul lunar brut din prima luna de activitate pentru care s-a stabilit sa se plateasca contributia.
Potrivit legislatiei in vigoare, in cazul stabilirii indemnizatiei pentru cei salariatii care au suferit accidente de munca putem intalni urmatoarele situatii:
a) salariatul are stagiu de cotizare egal sau mai mare de 6 luni - in acest caz la stabilirea indemnizatiei se iau in calcul toate veniturile realizate in ultimile 6 luni anterioare producerii riscului indiferent daca asupra acestora s-a calculat sau nu contributia la FAMBP. Rezulta ca va intra in baza de calcul inclusiv indemnizatia de asiigurari sociale de sanatate calculata potrivit OUG 158/2005.
b) salariatul are stagiu de cotizare mai mic de 6 luni in acest caz baza de calcul a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca o constituie media veniturilor brute realizate lunar pe baza carora s-a achitat contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.
c) salariatul are stagiu de cotizare mai mic de o luna- , baza de calcul a indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca o constituie venitul lunar brut din prima luna de activitate pentru care s-a stabilit sa se plateasca contributia.
Sursa: Containstitutii

Marius Matei, redactor InfoInstitutii.ro, aduce in atentia cititorilor stiri si noutati legislative cu privire la institutiile publice, sectorul bugetar si modificari legislative care ii privesc direct pe functionarii publici si nu numai. Experienta de aproape 10 ani in domeniu il califica pentru a face parte dintr-un colectiv de profesionisti.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.