Noul Cod de Conduita la nivel de Guvern. Care sunt noile reguli?

de Cristian Tanase 10 Feb. 2020 742

Noul Cod de Conduita la nivel de Guvern. Care sunt noile reguli?
Codul de conduita pentru membrii Guvernului a fost public pe site-ul oficial, cu mentiunea ca face parte dintre recomandarile transmise prin Mecanismul de Cooperare si Verificare, fiind masuri care ar fi trebuit implementate pana in octombrie 2019, respectiv pana la precedenta misiune de evaluare.


O noua misiune de evaluare va avea loc in perioada 10 - 12 februarie, informeaza Agerpres, iar expertii Comisiei Europene ar trebui sa aiba intalniri cu reprezentantii institutiilor responsabile in ariile vizate de MCV.

Noul document prevede ca obiectiv principal asigurarea exercitarii demnitatii publice de membru al Guvernului in conditii de "integritate, impartialitate si transparenta, ca mijloc de promovare a unei bunei guvernante, element important al democratiei", iar mandatele politicienilor trebuie executate in conformitate cu "principiul separatiei si echilibrului puterilor, in cadrul democratiei constitutionale, cu respectarea independentei justitiei, pe baza colaborarii loiale intre autoritati/institutii".


Totodata, conform aceleiasi surse, conduita membrilor Guvernului Romaniei este guvernata de mai multe principii: "suprematia Constitutiei si a legii; prioritatea interesului public; profesionalismul si exemplul personal; integritatea morala; transparenta in exercitarea demnitatii publice”, "competenta, eficienta, corectitudine si constiinciozitate".

Ministrii trebuie "sa asigure, prin atitudine, limbaj, conduita si tinuta, bunul mers al activitatilor desfasurate in cadrul Guvernului, precum si solemnitatea specifica demnitatii publice" si trebuie "sa aiba o tinuta vestimentara decenta si sa nu foloseasca expresii sau cuvinte jignitoare, indecente sau calomnioase".

De asemenea, Codul de Conduita impune ministrilor "o buna gestionare si ocrotire" a proprietatii publice si private a statului, sa evite "producerea oricarui prejudiciu" si sa foloseasca bunurile apartinand autoritatii sau institutiei publice "numai pentru desfasurarea activitatilor aferente demnitatii publice exercitate".

Ministrii trebuie sa propuna si sa asigure, potrivit atributiilor care le revin, "folosirea utila si eficienta a banilor publici, in conformitate cu prevederile legale" si sa nu accepte "niciun fel de cadouri sau alte avantaje, patrimoniale sau nepatrimoniale, care ar putea influenta sau care ar putea sa fie percepute ca influentand exercitarea atributiilor ori performanta indeplinirii indatoririlor specifice mandatului". Au obligatia "sa declare, prin orice mijloc, orice situatie de natura celor care genereaza conflict de interese sau incompatibilitate".

Totodata, membrilor Guvernului le este interzis sa permita utilizarea numelui sau imaginii proprii in actiuni publicitare pentru promovarea unei activitati comerciale. In plus, ministrii invitati la dezbateri publice de orice natura, in calitate oficiala, au obligatia sa prezinte pozitia oficiala asumata de Executiv, iar in cazul in care nu exista o pozitie oficiala, acestia trebuie "sa faca cunoscut faptul ca opinia exprimata nu reprezinta punctul de vedere oficial al Guvernului".

Cristian Tanase Autor: Cristian Tanase
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 2.75 din 2 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016