de Florentina Buzea 20 Nov. 2024 316 |
Potrivit art. 31 alin. (6) si (7) din Legea 153/2017, promovarea in grade sau trepte profesionale imediat superioare se face din 3 in 3 ani, in functie de performantele profesionale individuale, apreciate cu calificativul "foarte bine", cel putin de doua ori in ultimii 3 ani de activitate, de catre comisia desemnata prin dispozitie a ordonatorului de credite bugetare, din care fac parte reprezentantii organizatiilor sindicale reprezentative la nivel de unitate sau, dupa caz, reprezentantii salariatilor, daca in statute sau in legi speciale nu se prevede altfel.
Pentru a intelege mai bine situatia expusa, va prezentam un studiu de caz relevant din PortalInstitutiiPublice:
"Cum se determina noul salariu al unui angajat care avanseaza in grad profesional in cadrul institutiei, daca exista similar in plata? Salariul similar se calculeaza la nivel de salariu de baza sau se modifica corespunzator si sporul de conditii vatamatoare (care este inghetat la ora actuala) pentru a acorda exact aceasi salariu cu cel similar?"
Raspunsul specialistilor:
Dispozitiile art. 554 alin. (5) si (6) din Codul administrativ stabilesc ca promovarea in grade sau trepte profesionale imediat superioare se face din 3 in 3 ani, in functie de performantele profesionale individuale, apreciate cu calificativul foarte bine, cel putin de doua ori in ultimii 3 ani in care acesta s-a aflat in activitate, de catre o comisie desemnata prin dispozitie a ordonatorului de credite bugetare, din care fac parte si reprezentantii organizatiilor sindicale reprezentative la nivel de unitate sau, dupa caz, reprezentantii salariatilor, daca in statute sau in legi speciale nu se prevede altfel.
Dincolo de aceste aspecte, facem mentiunea ca prin promovare, se asigura evolutia in cariera a personalului contractual, prin trecerea intr-un grad superior sau treapta profesionala superioara, intr-o functie de conducere, de executie sau intr-o functie pentru care este prevazut un nivel de studii superior.
Art. II din OUG 115/2023 prevede ca incepand cu data de 1 ianuarie 2024, cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor, primelor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunara de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice se mentine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2023, in masura in care personalul ocupa aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.
Ca regula, in anul 2024, cuantumul sporurilor si a tuturor celorlalte elemente ale sistemului de salarizare este mentinut la nivelul acordat in luna decembrie 2023, insa trebuie retinut ca acest spor se mentine la acelasi nivel, in conditiile in care salariatul ramane pe aceeasi functie.
Insa, in situatia promovarii personalului incadrat in institutie, apreciem ca pentru personalul promovat in functii sau in grade/trepte profesionale, salarizarea se face la nivelul de salarizare pentru functii similare din cadrul institutiei/autoritatii publice in care acesta este numit/incadrat sau din institutiile subordonate acestora, in cazul in care nu exista o functie similara in plata.
Prin urmare, intrucat in speta dvs este vorba despre o persoana promovata, apreciem ca, salarizarea va fi ca cea a functiei similare, mai exact cuantumul sporurilor privind conditiile vatamatoare se va in raport cu noul salariu de baza, raportat la functia similara in plata.
Conform art. 7 lit.g) din Legea 153/2017, functia similara reprezinta o functie de acelasi fel din cadrul aceleiasi institutii sau autoritati publice, care implica aceleasi conditii de studii, grad/treapta profesionala, gradatie, vechime in functie sau vechime in specialitate, dupa caz, si conditii de munca.
Prin urmare, personalul contractual care a promovat in functie, va fi salarizat conform noii functii, iar cuantumul sporurilor va fi cel aferent functiilor similare in plata.
Ordonanta 115/2023 face trimitere la stabilirea cuantumului sporurilor la nivelul lunii decembrie 2023, pentru personalul care ocupa aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.
Conform art. 7 lit. g) din Legea 153/2017 functia similara reprezinta o functie de acelasi fel din cadrul aceleiasi institutii sau autoritati publice, care implica aceleasi conditii de studii, grad/treapta profesionala, gradatie, vechime in functie sau vechime in specialitate, dupa caz, si conditii de munca;
Modul de stabilire a salariilor de baza, soldelor de functie/salariilor de functie, a indemnizatiilor de incadrare si a indemnizatiilor lunare esteregementat de art 12 din Legea 153/2017 care prevede ca:
(1) Salariile de baza, soldele de functie/salariile de functie, soldele de grad/salariile gradului profesional detinut, gradatiile, soldele de comanda/salariile de comanda, indemnizatiile de incadrare si indemnizatiile lunare se stabilesc potrivit prevederilor prezentei legi si anexelor nr. I-IX, astfel incat, impreuna cu celelalte elemente ale sistemului de salarizare, sa se incadreze in fondurile aprobate de la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele locale si bugetele fondurilor speciale pentru cheltuielile de personal, in vederea realizarii obiectivelor, programelor si proiectelor stabilite.
Art. 39 alin. (1) prevede ca pana la aplicarea integrala a prevederilor prezentei legi, pentru personalul nou-incadrat, pentru personalul numit/incadrat in aceeasi institutie/autoritate publica pe functii de acelasi fel, inclusiv pentru personalul promovat in functii sau in grade/trepte profesionale, salarizarea se face la nivelul de salarizare pentru functii similare din cadrul institutiei/autoritatii publice in care acesta este numit/incadrat sau din institutiile subordonate acestora, in cazul in care nu exista o functie similara in plata.
Modalitatea de reglementare a acordarii sporului pentru conditii vatamatoare, respectiv mentinerea acestuia intr-un anumit cuantum, s-a aplicat in mod identic prin raportare la cuantumul acordat in luna decembrie 2018 si in 2024 prin raportare la cuantumul acordat in luna decembrie 2023.
Prin urmare, in opinia noastra, in conditiile in care Ordonanta 115/2023 face trimitere la stabilirea cuantumului sporurilor la nivelul lunii decembrie 2023, pentru personalul care ocupa aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii, consideram ca personalul promovat va fi salarizat ca si similarul in plata, raportandu-se atat la salariul cat si la cuantumul sporului pe care il are salariatul similar.
In concluzie, in situatia promovarii personalului incadrat in institutie, apreciem ca pentru personalul promovat in functii sau in grade/trepte profesionale, salarizarea se face la nivelul de salarizare pentru functii similare din cadrul institutiei/autoritatii publice in care acesta este numit/incadrat.
Un raspuns oferit in noiembrie 2024, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratie publica.
Florentina Buzea este consultant, consilier juridic si expert in achizitii publice cu o experienta profesionala de 4 ani in domeniul achizitiilor publice in institutii publice. Este licentiata in stiinte juridice si detine un Master cu specializare in Management (Universitatea Constantin Brancoveanu Pitesti - Departament Studii de Masterat si Postuniversitare de Perfectionare), dar si un Master cu specializare in Drept comunitar (Universitatea Danubius Galati - Facultatea de Drept).
Are o experienta profesionala de 20 ani in domeniul dreptului muncii, dreptului comercial, contencios administrativ si drept civil, executari silite, consultanta de specialitate si reprezentare in fata instantelor de judecata.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.