Cum se stabilesc contributiile pentru consilierii locali

de Marius Matei 15 Apr. 2016 11872

Cum se stabilesc contributiile pentru consilierii locali
Prin alesi locali se intelege consilierii locali si consilierii judeteni, primarii, primarul general al municipiului Bucuresti, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene. De asemenea, este asimilat alesilor locali si delegatul satesc, conform art. 2 din Statutul alesilor locali, aprobat prin Legea nr. 393/2004.


Vom analiza in continuare ce contributii vor fi retinute din indemnizatiile consilierilor locali si cu ce data se retin, conform Noului Cod Fiscal, in urmatoarele situatii:
- sunt salariati
- sunt pensionari
- nu realizeaza venituri altele decat indemnizatia de consilier

Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:

Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si veniturilor asimilate salariilor, respectiv indemnizatiilor din activitati desfasurate ca urmare a unei functii de demnitate publica, potrivit dispozitiilor art.76 alin.(2) lit.a) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Art. 2 alin.(2) din Codul fiscal prevede contributiile sociale obligatorii, respectiv:

- contributiile de asigurari sociale datorate bugetului asigurarilor sociale de stat – cotele sunt reglementate la art. 138. Potrivit 141 lit.b) din Codul fiscal, se excepteaza de la plata acestui tip de contributie veniturile asimilate salariilor realizate de persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, precum si de catre persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, potrivit legii. Insa, precizam ca potrivit dispozitiilor art. 6, pct.II din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevazute la pct. I sunt asigurate obligatoriu la sistemul public de pensii.

In acest caz apreciem ca toate cele 3 categorii datoreaza contributii de asigurari sociale asupra acestui tip de venit,  inclusiv  persoanele care au calitatea de pensionari;

- contributiile de asigurari sociale de sanatate datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate – conform art. 156 coroborate cu prevederile art. 157 lit.b) din Codul fiscal; Si in acest caz, toate cele 3 categorii datoreaza contributii de asigurari sociale asupra acestui tip de venit.
Separat de aceasta contributie, potrivit art. 160 alin. (1) din Cod, pentru persoanele fizice cu venituri din pensii, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate o reprezinta numai partea de venit care depaseste valoarea, intregita prin rotunjire in plus la un leu, a unui punct de pensie stabilit pentru anul fiscal respectiv.

- contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorata de angajator bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, in cotele reglementate la art.194 din Codul fiscal
se achita pentru toate cele 3 categorii de persoane;

- contributiile asigurarilor pentru somaj datorate bugetului asigurarilor pentru somaj – se platesc atat pentru salariati, cat si pentru cei care exercita doar calitatea de consilier local, dar nu se platesc pentru pensionari, potrivit exceptiilor reglementate in cuprinsul art. 189 pct.2 din Codul fiscal;

- contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajator bugetului asigurarilor sociale de stat – in cotele stabilite la art. 203 din Codul fiscal;

- contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, datorata de persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajator potrivit art. 4 din Legea nr. 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, cu modificarile ulterioare, in cota de 0,25% conform art. 211 din Codul fiscal.

Sursa: Portal Codul Muncii

Marius Matei Autor: Marius Matei
Marius Matei, redactor InfoInstitutii.ro, aduce in atentia cititorilor stiri si noutati legislative cu privire la institutiile publice, sectorul bugetar si modificari legislative care ii privesc direct pe functionarii publici si nu numai. Experienta de aproape 10 ani in domeniu il califica pentru a face parte dintr-un colectiv de profesionisti. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 4.25 din 10 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016