de Cristian Tanase 20 Mai. 2014 5808 |
Femeile, care sunt obligate in acest moment sa se pensioneze la varsta de 63 de ani, pot sa mai munceasca inca doi ani daca isi doresc acest lucru, in cazul in care propunerea avizata deja de Consiliul Superior al Magistraturii va trece si de Ministerul Justitiei.
"Art. 53 – (1) Varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr.5. Femeile au dreptul de a-si continua activitatea, la cerere, pana la implinirea varstei standard de pensionare prevazute de lege pentru barbati", se arata in propunerea avizata pozitiv de Consiliul Superior al Magistraturii.
Astfel, daca propunerea va fi acceptata de Ministerul Justitiei, femeile pot continua sa munceasca pana la varsta de 65 de ani, varsta la care se pensioneaza si barbatii, insa numai daca solicita acest lucru din proprie vointa.
In conditiile actuale, femeile care implinesc 63 de ani isi pierd dreptul de a ramane incadrate in munca.
Consiliul Superior al Magistraturii si-a insusit punctul de vedere al Directiei legislatie, documentare si contencios, in sensul ca nu sunt necesare si modificarile referitoare la incetarea de drept a contractului individual de munca, respectiv a raportului de serviciu, daca varsta standard de pensionare se va modifica, intrucat aceste prevederi nu contin varsta de pensionare, ci fac numai trimitere la aceasta.
Inca din luna decembrie 2013 varsta de pensionare a femeilor a devenit subiect de discutie, deoarece Guvernul Guvernul a adoptat un proiect de lege care prevede ca femeile se vor pensiona pe viitor la aceeasi varsta ca si barbatii, adica la 65 de ani.
"Art. 53 - (1) Varsta standard de pensionare este de 65 de ani atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare".
Propunerea legislativa modifica si stagiul minim de cotizare, astfel ca acesta ar putea creste de la 13 ani, cat e in prezent, la 15 ani, atat pentru femei cat si pentru barbati.

Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!