de Ioana Stoica 12 Mai. 2020 753 |
Reluarea cauzelor din instantele de judecata se va face in conformitate cu noua realitate supusa in continuare unor restrictii, chiar si dupa data de 15 mai, odata cu incheierea starii de urgenta. Astfel, magistratii, avocatii si partile implicate trebuie sa se adapteze la o noua realitate.
"Pregatirea pentru tranzitia de la starea de urgenta la cea de alerta include si unele masuri pentru reluarea cauzelor care au fost suspendate in ultimele doua luni. Cu toate acestea, instantele nu vor putea reveni la activitatea de dinainte de luna martie, astfel incat magistratii, avocatii si partile implicate trebuie sa se adapteze la o noua realitate", sustine Mihnea Galgotiu-Sararu, Senior Managing Associate, si Anca Olar, Associate, Reff & Asociatii | Deloitte Legal Romania, intr-un material de opinie transmis luni Agerpres.
In opinia acestora, este important de retinut ca activitatea instantelor de judecata s-a redus semnificativ de la instalarea starii de urgent. Lista cauzelor de urgenta deosebita a revenit structurilor de conducere din cadrul fiecarei Curti de Apel din Romania, in timp ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avut competenta doar de a da indrumari neobligatorii.
"Pentru acest motiv, pe teritoriul tarii a existat o practica neunitara cu privire la tipurile de cauze care au fost judecate pe perioada starii de urgenta. Spre exemplu, desi incuviintarea executarilor silite se judeca fara prezenta partilor, numai opt curti de apel (printre care si Cluj-Napoca) au judecat neconditionat astfel de cereri de la inceputul starii de urgenta, in timp ce alte cinci curti de apel (spre exemplu, Iasi) nu le-au solutionat, iar doua curti (inclusiv Bucuresti) le-au solutionat initial doar conditionat. Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) este singura instanta care a publicat o statistica privind numarul de cauze judecate in primul ciclu al starii de urgenta (perioada 16 martie - 16 aprilie 2020). In total, au fost rulate 2.550 de dosare, 655 au fost solutionate, iar 1.586 au fost suspendate sau amanate", indica aceeasi sursa, citata de Agerpres.
Sursa citata reaminteste ca, potrivit informatiilor publice, starea de urgenta va fi inlocuita dupa data de 15 mai cu starea de alerta, care este declarata de Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta, cu acordul Primului Ministru, astfel ca, odata cu incetarea valabilitatii decretelor privind starea de urgenta, toate cauzele suspendate ar trebui reluate din oficiu si dispare baza legala pentru desfasurarea sedintelor de judecata prin videoconferinta.
Conducerea ICCJ a anuntat ca instanta suprema isi va desfasura activitatea in regim normal si in luna iulie, cand magistratii ar fi trebuit sa intre in concediu, pentru a recupera perioada in care procesele au fost suspendate ca urmare a instituirii starii de urgenta, conform aceleiasi surse.

Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.