de Cristian Tanase 15 Ian. 2016 5625 |
Reprezentantii Executivului au inceput deja sa lucreze la legea salarizarii bugetarilor, care va fi cuplata cu reforma functiei publice. Potrivit vicepremierului Vasile Dincu, legea salarizarii va include criterii de echitate si de ierarhie si urmeaza sa fie finalizata in luna februarie.
"Trebuie discutat cu fiecare minister, cu fiecare categorie ocupationala, pentru a vedea standarde. Acum suntem pregatiti la fiecare minister cu standarde pentru fiecare profesie, vorbim de standarde de cost, despre modul in care se poate obtine performanta, ce inseamna performanta intr-o anumita munca, sa vedem, sa aplicam cateva principii", a precizat Dancu.
Principiul echitatii reprezinta un criteriu important al legii salarizarii, vicepremierul aratand ca este normal ca la aceeasi categorie ocupationala sa fie un singur fel de indemnizatie egal, iar, pornind de la un standard ocupational, sa poata fi indexat salariul in functie de realizari, de importanta muncii, de pozitia ocupata.
"Ar trebui un principiu ierarhic, sa existe un raport intre cel mai mic salariu si cel mai mare salariu, raportat la salariul presedintelui ar trebui sa fie acesta. In acest moment, exista o gramada de categorii de bugetari care castiga mai mult decat presedintele Romaniei. In acest moment, este foarte clar ca noi trebuie sa construim un standard de salarizare unic in Romania, pentru ca Romania este plina de privilegii", a mai explicat Dincu.
Vicepremierul Vasile Dincu a explicat cum va fi cuplata legea salarizarii cu reforma functiei publice.
"Legea aceasta a salarizarii, la care incepem sa lucram foarte serios acum, o vom cupla cu reforma functiei publice. Adica, noi ar trebui ca, in cadrul reformei functiei publice, sa vedem cati functionari publici, stim ca in mare sunt in jur de 150.000, 10 % din cei ocupati in administratie. Intre functionarii publici si cei ocupati in spatiul public din zona bugetara e o diferenta si trebuie sa construim, si pentru acestia, si pentru personalul bugetar, standarde care sa respecte importanta sociala a muncii si care sa se cupleze cu salarizarea, pentru ca trebuie sa asiguram demnitatea celor care lucreaza in spatiul administratiei. Nu poti numai sa le ceri oamenilor sa faca performanta si, in acelasi timp, sa nu dai nimic. Nu poti, in acelasi timp, sa vorbesti despre functionarii publici ca fiind ala care te umileste la ghiseu", a mai spus Dincu. El a mai aratat ca sunt oameni cu aceeasi pregatire care au salarii diferite si trebuie sa se refaca strategia pentru functia publica, pentru a preciza cum sunt selectati cei din spatiul administratiei, cum sunt evaluati si cum sunt platiti. "Vom propune criterii, sisteme de formare pentru cei care exista acum, nu inseamna ca, daca sunt mai in varsta sau nu au studiile necesare, nu vor avea posibilitate, fiecare va avea o sansa sa se integreze in sistem, insa vor fi criterii si nu se va mai face asta dupa bunul plac al politicienilor, dupa vremurile care vin", a mai explicat Dincu.
Potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, s-a format un grup de lucru interministerial care va elabora noua lege a salarizarii publice, cel mai probabil pana la jumatatea lunii februarie 2016.
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.