de Cristian Tanase 11 Mai. 2016 3184 |
Federatia Sindicatelor "Pro Administratie" din Romania (FSPAR) solicita Guvernului punerea in aplicare cat mai urgent a Legii salarizarii unitare a personalului platit din fonduri publice, in care valoarea de referinta sa fie salariul minim garantat in plata.
FSPAR sustine ca este necesara aceasta masura, tinand cont ca peste 70% dintre angajatii din administratia publica sunt platiti cu salariul minim.
"Cu toate ca Legea 284/2010, privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice prevede revizuirea periodica a nivelului coeficientilor de ierarhizare aferenti claselor de salarizare, in functie de evolutia nivelului de salarizare existent pe piata muncii, astfel incat salariile din sectorul public sa fie la un nivel competitiv, nu a existat niciun interes pentru punerea in aplicare a acestei legi, care ar fi defavorizat clientela politica, beneficiara unor salarii preferentiale. Asa s-a ajuns ca peste 70% din cei din administratia locala sa fie salarizati la nivelul salariului minim garantat in plata (...) Din aceste considerente, solicitam Guvernului Romaniei punerea in aplicare, in regim de urgenta, a Legii salarizarii unitare a personalului platit din fonduri publice, in care valoarea de referinta sa fie nivelul salariului minim garantat in plata", a aratat Silvia Moldovan, presedintele FSPAR.
Aceasta subliniaza ca mentinerea in legile anuale de salarizare a reglementarii 'in cazul functionarilor publici nou-incadrati sau promovati, nivelul de salarizare in plata pentru functiile similare este cel corespunzator treptei 3 de salarizare utilizate in anul 2010' creeaza situatii discriminatorii, atat fata de celelalte categorii de personal bugetar, cat si in cadrul acelorasi categorii de personal care isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.
Silvia Moldovan considera ca propunerile Guvernului privind uniformizarea salariilor din aceeasi clasa duc la adancirea discrepantelor intre salariatii bugetari, chiar si in cadrul acelorasi categorii profesionale, asa cum aplicarea dispozitiilor tranzitorii din cadrul Legii 284/2010 - sau din legile anuale de salarizare - au creat discrepante si mai mari intre bugetari.
"Federatia Sindicatelor 'Pro Administratie' din Romania, in numele membrilor sai - functionari publici si personal contractual din administratia publica locala si institutiile subordonate acesteia - isi declara profunda nemultumire si indignare pentru modul in care actualul guvern trateaza problemele cu care se confrunta aceasta categorie de salariati, sesizate prin memoriile transmise atat Primului-ministru, cat si celorlalti ministri responsabili. Desi punerea in aplicare a politicilor guvernamentale la nivel local se realizeaza de catre functionarii publici, in mod paradoxal aceasta categorie este cea mai discriminata si mai slab salarizata dintre bugetari", subliniaza Silvia Moldovan.
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.