de Ana Tudor 12 Apr. 2016 3577 |
Sindicalistii au anuntat ca Ministerul Muncii va retrage proiectul de ordonanta de urgenta privind salarizarea bugetarilor in 2016. Prevederile proiectului ar accentua haosul salarizarii din administratia publica.
"Ministrul Muncii a luat decizia retragerii acestui proiect de ordonanta de urgenta care nu ar face altceva decat sa accentueze starea de haos existenta din punct de vedere salarial in domeniul bugetar. Totodata, avem un avertisment foarte clar pentru cabinetul Ciolos pentru ca in regim de urgenta sa intruneasca Consiliul Tripartit pentru a discuta varianta care va inlocui acest proiect de ordonanta. Nu se poate porni de la premisa ca venim si oferim o suma de bani insuficienta pentru a oferi corectii din punct de vedere salarial in toate domeniile bugetare. Este o premisa total gresita", a declarat Marius Nistor, presedintele executiv al Federatiei "Spiru Haret".
Negocierile de marti, pe tema salarizarii bugetarilor in 2016, au dat nastere mai multor neintelegeri, iar sindicalistii avertizeaza ca ministrul Muncii, Ana Costea, ar urma sa demisioneze.
"Nu a anuntat, dar din atitudinea pe care a avut-o doamna ministru, sunt sigur ca maine va duce la acest lucru (n.r.demisia ministrului Muncii). Ne-a spus ca ii pare rau pentru ce s-a intamplat si ca nu a avut sustinerea necesara", a declarat Leonard Barascu, CNSRL Fratia, la iesirea de la negocierile de la ministerul Muncii.
Discutiile pe tema salarizarii bugetarilor in 2016 s-au desfasurat marti la sediului Ministerului Muncii si au participat reprezentantii Confederatiei Nationale a Sindicatelor Libere din Romania-Fraia, ai Aliantei Nationale a Sindicatelor Bugetarilor "SED LEX" si mai multi ministrii din Guvernul Ciolos.
Sindicalistii sunt foarte nemultumiti de proiectul de OUG privind salarizarea bugetarilor, a anuntat Simion Hancescu, presedintele FSLI.
Proiectul de OUG prevede cresteri salariale pentru bugetarii cu cele mai mici venituri si reduceri consistente pentru cei cu salarii mari: presedintele ar fi primit 15.000 de lei, premierul, presedintii celor doua camere ar fi primit 13.706 lei, ministrii si consilierii - 12.124 de lei, iar senatorii si deputatii - 10.150 de lei.
Cele mai mici salarii din administratia publica ar fi fost, conform proiectului de OUG privind salarizarea bugetarilor, in valoare de 1.250 de lei.
Salarizarea bugetarilor necesita modificari, tinand cont ca aceasta este reglementata de Legea nr. 284/2010, cand salariul minim era de 600 de lei, iar in mai 2016 acesta ajunge la 1.250 de lei.
In plus, in prezent avem niveluri diferite de salarizare pentru aceeasi functie, chiar in cadrul aceleiasi institutii publice, iar cresterea treptata a salariului minim din ultimii ani a dus la stabilirea aceluiasi nivel de salarizare pentru personalul cu atributii si nivel al studiilor diferite in cadrului aceleiasi institutii.
Mai mult decat atat, autoritatile/institutiile publice centrale si locale se confrunta cu o serie de procese aflate pe rolul instantelor de judecata din intreaga tara avand ca obiect eliminarea discrepantelor rezultate din neaplicarea in integralitate a prevederilor Legii cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice.
teeest
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.