Chiar daca se intampla rar, evenimentele deosebite pot produce efecte devastatoare la nivel de unitate, tinand cont ca pot genera pierderi umane si materiale, iar gestionarea necorespunzatoare a unei astfel de activitati poate duce la alte catastrofe.
In primul rand, trebuie procedat in sensul limitarii actiunii factorului de initiere a evenimentului prin masuri care privesc prevenirea producerii, gestionarea in timpul producerii si post - gestionarea efectelor generate de eveniment.
De exemplu, in cazul producerii unui incendiu, este vitala descoperirea la timp a sursei de initiere a focarului, izolarea zonei, actionarea cu fortele proprii pentru stingerea focarului si/sau anuntarea serviciului de pompieri si/sau evacuarea lucratorilor din zona care a devenit periculoasa.
Deoarece un eveniment de natura celor enumerate mai sus se produce intr-un interval de timp foarte scurt, lucratorii dvs. pot sa intre in panica foarte usor. Pentru a evita acest lucru, trebuie sa aveti un plan de actiune pentru evenimente deosebite, care sa includa masurile necesare in vederea acordarii primului ajutor, stingerea incendiilor si evacuarea lucratorilor.
De asemenea, trebuie sa aveti stabilite legaturile necesare cu serviciile specializate, indeosebi in ceea ce priveste primul ajutor, serviciul medical de urgenta, salvare si pompieri.
Pentru nerespectarea prevederilor art.10 din Legea nr. 319/2006, conform art. 39, alin. (6), lit. a) din Legea nr. 319/2006 puteti fi sanctionat cu amenda de la 3.000 de lei la 6.000 de lei.
La aparitia unui eveniment deosebit, trebuie actionat de urgenta in sensul aplicarii procedurilor de oprire a alimentarii cu utilitati a cladirii (curent, apa, gaze naturale etc.) pana la remedierea tuturor deficientelor aparute, generate de evenimentul deosebit produs.
Evenimentul este acel accident care a antrenat fie decesul, fie vatamari ale organismului, fiind produs in timpul procesului de munca ori in timpul indeplinirii indatoririlor de serviciu; situatia de persoana data disparuta sau accidentul de traseu ori de circulatie, in conditiile in care au fost implicate persoane angajate; incidentul periculos, precum si cazul susceptibil de boala profesionala sau legata de profesiune.
Incidentul periculos este un eveniment precum explozia, incendiul, avaria, accidentul tehnic, emisiile majore de noxe, rezultat din disfunctionalitatea unei activitati sau a unui echipament de munca sau/si din comportamentul neadecvat al factorului uman, eveniment care nu a afectat lucratorii, insa ar fi fost posibil sa aiba asemenea urmari si/sau a produs ori ar fi fost posibil sa produca pagube materiale.
In calitate de angajator, va revine obligatia de a comunica evenimentele astfel:
- Inspectoratului Teritorial de Munca – toate evenimentele;
- Asiguratorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, cu modificarile si completarile ulterioare – evenimentele urmate de incapacitate temporara de munca, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
- Organelor de urmarire penala, dupa caz.
- Daca printre victimele evenimentului se afla si lucratori ai altor angajatori, veti comunica evenimentul respectiv si angajatorului acestora.
Suspiciunile de boala profesionala sau legata de profesiune, depistate cu ocazia prestatiilor medicale, vor fi semnalate autoritatilor de sanatate publica teritoriale de catre medicul de medicina muncii cu care va aflati in relatie contractuala.
Autor:
Ioana Stoica
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !Nota: 5 din 1 voturi
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.