de Marius Matei 10 Dec. 2015 1818 |
Agentia Nationala de Integritate sustine ca adoptarea tacita in Camera Deputatilor a doua propuneri legislative prin care se modifica regimul conflictelor de interese si al incompatibilitatilor contravine unei decizii a Curtii Constitutionale din 2014.
Cele doua propuneri legislative de modificare a art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010 urmaresc eliminarea sanctiunilor ce decurg din incalcarea regimului conflictelor de interese si al incompatibilitatilor, astfel incat persoana in cauza sa nu mai poata ocupa aceeasi functie eligibila care a generat starea de incompatibilitate ori conflictul de interese, dar sa poata ocupa orice alta functie aleasa ori numita, potrivit ANI.
Prin aceste propuneri se instituie posibilitatea rotirii in functiile publice in conditiile in care sunt incompatibili sau in conflict de interese. Spre exemplu, un primar care a incalcat regimul conflictelor de interese sau al incompatibilitatilor, in exercitarea mandatului de ales local, ar putea candida pentru un mandat de membru al Parlamentului.
ANI mai arata ca adoptarea acestor amendamente, in conditiile in care anul viitor urmeaza sa fie organizate alegeri locale si parlamentare, va da posibilitatea persoanelor incompatibile sau aflate in conflict de interese sa ocupe functii sau demnitati publice, cu toate ca in cazul acestora opereaza interdictia de trei ani. "Mentionam faptul ca cele doua propuneri de amendare a cadrului legislativ contravin deciziei Curtii Constitutionale nr. 418/2014 - a accepta interpretarea conform careia unei persoane constatate a fi in stare de incompatibilitate sau conflict de interese ii este interzis sa mai ocupe doar functia care a generat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese, putand, in schimb a ocupa orice alta functie eligibila, ar pune, practic, la indemana categoriilor de persoane vizate de Legea 176/2010 un procedeu extrem de simplu de eludare a legii si aplicabilitatii sanctiunilor instituite de aceasta, aspect de neconceput intr-un stat de drept", mai spune ANI.
Agentia Nationala de Integritate solicita institutiilor abilitate clarificarea elementelor care tin de procedura de adoptare intr-o maniera transparenta a celor doua propuneri legislative, avand in vedere informatiile contradictorii cu privire la termenele constitutionale de adoptare tacita. Cele patru puncte de vedere transmise de ANI institutiilor relevante cu privire la propunerile legislative de modificare a art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010 pot fi consultate pe pagina de a institutiei, la sectiunea "Puncte de Vedere Legislatie".
Propunerea legislativa pentru modificarea Legii privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice a trecut tacit miercuri de Camera Deputatilor, ca prim for sesizat, intrucat termenul pentru dezbatere si vot final a fost depasit.
Marius Matei, redactor InfoInstitutii.ro, aduce in atentia cititorilor stiri si noutati legislative cu privire la institutiile publice, sectorul bugetar si modificari legislative care ii privesc direct pe functionarii publici si nu numai. Experienta de aproape 10 ani in domeniu il califica pentru a face parte dintr-un colectiv de profesionisti.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.