de Mara Dobrin 27 Feb. 2019 916 |
In urma verificarii unor site-uri destinate consumatorilor din UE reiese ca multi consumatori se confrunta cu informatii neclare cu privire la preturi si la reduceri atunci cand fac cumparaturi online.
In data de 22 februarie 2019, Comisia Europeana si autoritatile nationale pentru protectia consumatorilor publica rezultatele unei verificari efectuate la nivelul UE a 560 de site-uri de comert electronic care ofera o gama larga de bunuri, servicii si continut digital, de la imbracaminte sau incaltaminte la programe informatice sau bilete la spectacole. Aproximativ 60 % din aceste site-uri au prezentat nereguli in ceea ce priveste respectarea normelor UE in materie de protectie a consumatorilor, in special in ceea ce priveste modul in care sunt prezentate preturile si ofertele speciale.
V?ra Jourová, comisarul pentru justitie, consumatori si egalitate de gen, a declarat: „Comertul online le ofera consumatorilor numeroase oportunitati. Cu toate acestea, mai mult de jumatate dintre site-uri prezinta nereguli, in special cu privire la modul in care sunt afisate preturile si reducerile. Acest lucru trebuie sa inceteze, deoarece consumatorii sunt adesea indusi in eroare si platesc mai mult decat isi propun. Sunt consternat de numarul mare de site-uri care au aceste probleme – sper ca acestea sunt neintentionate. Comerciantii online trebuie sa respecte pe deplin normele UE in materie de protectie a consumatorilor. Autoritatile nationale pentru protectia consumatorilor, cu sprijinul Comisiei, urmeaza sa ia masurile necesare pentru a pune capat acestor practici comerciale neloiale.”
Pentru mai mult de 31 % din site-urile care ofereau reduceri, autoritatile de protectie a consumatorilor suspecteaza ca ofertele speciale nu erau autentice sau au constatat ca modalitatea de calcul al pretului redus nu era clara.
Pe 211 site-uri, pretul final care trebuia platit era mai mare decat pretul oferit initial. 39% din acesti comercianti nu inclusesera informatii adecvate cu privire la taxele suplimentare care nu pot fi evitate la livrare, la metodele de plata, la taxele de rezervare si la alte suprataxe similare. Legislatia UE privind protectia consumatorilor ii obliga pe comercianti sa prezinte preturi care sa includa toate costurile obligatorii si, in cazul in care aceste costuri nu pot fi calculate in avans, consumatorul trebuie sa fie informat in mod clar de existenta lor.
Alte nereguli in ceea ce priveste cerintele in materie de informare:
In 59 % din cele 560 de site-uri verificate, comerciantii au incalcat obligatia de a oferi un link usor accesibil catre Platforma de solutionare online a litigiilor (SOL), prevazuta de legislatia UE. Platforma SOL le permite consumatorilor si comerciantilor sa solutioneze litigiile fara a apela la instanta.

Redactor Institutii Publice
Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.