Guvernul a aprobat strategia nationala privind incluziunea sociala a persoanelor fara adapost pentru perioada 2022-2027

de Cristian Tanase 15 Dec. 2022 560

Guvernul a aprobat strategia nationala privind incluziunea sociala a persoanelor fara adapost pentru perioada 2022-2027
Guvernul a aprobat, printr-o Hotarare, Strategia nationala privind incluziunea sociala a persoanelor fara adapost pentru perioada 2022-2027 si un Plan de actiune pentru aceeasi perioada, documente care promoveaza dreptul fundamental al persoanelor fara adapost la servicii sociale si la o viata traita cu demnitate.


Documentele au fost elaborate in cadrul proiectului „FIECARE OM CONTEAZA! Evaluarea nevoilor persoanelor fara adapost si a impactului serviciilor sociale existente asupra calitatii vietii acestora” SIPOCA 575 (SMIS 126131), in perioada 2019-2021, pe baza unor studii de fundamentare rezultate in urma anchetelor pe baza de chestionar care au vizat 1.220 de persoane fara adapost, din care 788 beneficiare de servicii sociale in regim rezidential si 432 care traiesc pe strada sau in alte locuri publice.

 

Cercetarile realizate au evidentiat profilul acestor persoane la nivel national, aratand ca predomina barbatii (76,8% fata de 23,2% femei), cu varste cuprinse intre 18-64 ani (81,3%). Varsta medie a celor fara adapost este 50,6 ani, iar varsta cea mai frecvent mentionata este 52 de ani, necasatoriti, cu nivel mediu de studii, sunt de peste 3 ani in aceasta stare de vulnerabilitate si au mai experimentat aceasta situatie de mai multe ori in trecut.

 

Studiile au mai aratat ca 44,3% dintre cei gazduiti in centre rezidentiale si 42,6% dintre cei care traiesc pe strada au copii, care, in unele cazuri, traiesc cu ei sau beneficiaza de masura speciala de protectie.

 

Principalele nevoi si dificultati cu care se confrunta acesti oameni sunt: lipsa documentelor de identificare, asigurarea nevoilor de baza, probleme de sanatate, lipsa unui medic de familie  si/sau lipsa calitatii de asigurat de sanatate, prezenta unor adictii, lipsa ocupatiei, lipsa surselor de venit, lipsa capacitatii de a derula in mod independent anumite activitati.

 

De asemenea, principalele cauze care au dus la aceasta stare de vulnerabilitate sunt slaba monitorizare a fenomenului PFA; disfunctionalitati in eficienta sistemului de asistenta sociala; lipsa veniturilor care sa permita accesul la o locuinta; pierderea locuintei ca urmare a divortului/separarii; parasirea centrului de plasament la implinirea varstei de 18 ani; decesul parintilor; evacuarea din casa de catre proprietarii care au revendicat locuinta; violenta in familie ori inselaciunea/frauda imobiliara.

 

Strategia nationala are ca obiectiv general cresterea gradului de incluziune sociala a persoanelor fara adapost prin asigurarea unei protectii sociale adecvate nevoilor lor, pe baza analizelor efectuate fiind definite si patru obiective specifice, fiecare dintre acestea cu directii de actiune pentru care au fost dezvoltate masuri si actiuni, care acopera trei paliere: preventie, interventie si post-interventie.

 

Cele patru obiective specifice sunt: prevenirea accentuarii fenomenului la nivel national; asigurarea interventiei adecvate, multidisciplinare si integrate in vederea incluziunii sociale a acestor persoane; prevenirea recaderilor post-interventie si imbunatatirea coordonarii politicilor in plan national/local cu privire la grupul tinta.

Planul de actiune pentru implementarea Strategiei stabileste rezultatele, indicatorii de performanta, responsabilitatile, perioadele de implementare si sursele de finantare a masurilor identificate pentru  directiile de actiune aferente obiectivelor specifice identificate.

 

Cele doua documente vor permite Romaniei sa inregistreze progrese in combaterea fenomenului de excluziune sociala care afecteaza persoanele fara adapost in acord cu cele asumate din perspectiva obiectivelor Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabila, respectiv ale Strategiei nationale pentru dezvoltarea durabila a Romaniei 2030 si, implicit, cu principiile Pilonului Social European, precizeaza Ministerul Muncii.

Cristian Tanase Autor: Cristian Tanase
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016