de Mihaela Croitoru 16 Oct. 2018 1075 |
Palatul Victoria a gazduit zilele trecute ceremonia de lansare a programelor guvernamentale "Investeste in tine" si "Sprijin pentru industria cinematografica", eveniment la care a participat prim-ministrul Viorica Dancila. Cu acest prilej, au fost semnate documentele de garantare si de plata destinate derularii Programului a€˛Investeste in tinea€¯ si a fost deschisa sesiunea de aplicatii pentru obtinerea finantarii productiilor cinematografice.
”Implementarea acestor programe va avea beneficii atat economice, cat si sociale: crearea de locuri de munca mai bine platite si atragerea de proiecte de investitii cu valoare adaugata mare”, a declarat premierul Viorica Dancila, subliniind potentialul acestor doua programe guvernamentale de a consolida Romania ca o destinatie atractiva pentru mediul de afaceri.
Lansarea programului ”Investeste in tine” si semnarea documentelor necesare derularii lui reprezinta o perspectiva deschisa tinerilor si persoanelor de varsta activa de a-si asigura finantarea pentru imbunatatirea pregatirii profesionale sau pentru acces la diferite servicii de sanatate si activitati sportive.
Incepand cu data de 15 octombrie, toti cei interesati vor putea contracta in acest scop credite cu dobanda suportata de la bugetul de stat, iar pentru creditele contractate anii de studiu vor reprezenta perioada de gratie pentru acest tip de finantare.
Incepand cu 15 octombrie, tinerii intre 16 si 26 de ani pot contracta in acest scop credite de pana la 40.000 de lei, iar persoanele intre 26 si 55 de ani pot lua credite de pana la 35.000 de lei. Daca cel care apeleaza la acest instrument de creditare este angajat, poate beneficia de inca 20.000 de lei.
Prin cel de-al doilea program guvernamental ajuns astazi in etapa de aplicare, ”Sprijin pentru industria cinematografica”, producatorii de film pot aplica pentru obtinerea unor finantari garantate de stat, pentru productii cinematografice romanesti si straine realizate pe teritoriul Romaniei. Aplicatiile pot fi depuse incepand cu data de 12 octombrie.
Cu un buget alocat de 50 de milioane de euro anual, acest program guvernamental, gandit dupa un model care s-a dovedit de succes pentru industria cinematografica americana, se anunta a fi cea mai atractiva schema de ajutor de stat din Europa pentru cinematografie.
Prin incurajarea initiativei private in domeniul cinematografiei si a productiei de filme realizate pe teritoriul Romaniei, programul va contribui deopotriva la promovarea tarii noastre ca destinatie turistica si promovarea valorilor, istoriei si traditiilor romanesti pe plan international, inclusiv in contextul Anului Centenar.
Producatorii de film pot aplica, incepand de maine, pentru obtinerea unor finantari garantate de stat, pentru productii romanesti si straine, realizate in tara noastra. Proiectele vor fi selectate de catre o comisie de profesionisti romani si straini din care fac parte: Dan Pita, regizor si scenarist, Adrian Titieni, actor, profesor universitar doctor, presedinte onorific UNATC, Kevin Dillon, actor, Sterian Alexandru, doctor in cinematografie, si Stan McCoy, presedintele Motion Picture Association of America (MPAA)
Productiile cinematografice care vor fi selectate in program vor beneficia de ajutor de stat intre 100.000 de euro si 10 milioane de euro, bani din care se va putea acoperi pana la 45% din cheltuielile eligibile pentru productia de filme realizate in Romania si care promoveaza tara noastra, respectiv de pana la 35% din totalul cheltuielilor eligibile pentru dezvoltarea proiectelor de film si productie de film in Romania.
Cele doua programe guvernamentale sunt implementate si monitorizate de catre Comisia Nationala de Strategie si Prognoza.
Sursa: Guvernul Romaniei
Mihaela Croitoru este un editor online cu experienta, dedicat muncii sale, pasionat de domeniul legislativ, atat in ce priveste relatiile de munca din cadrul institutiilor publice, dar si din sectorul privat. Subiectele prezentate sunt, de fiecare data, corecte, informative si de interes pentru angajatii bugetari.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.