de Mara Dobrin 04 Sep. 2017 1389 |
Ministrul Educatiei Nationale, Liviu Marian Pop, a aprobat, prin ordin, modificarea metodologiei de organizare a programului 'Scoala dupa scoala' (SDS). Interventiile punctuale vizeaza adaptarea programului la nevoile actuale ale sistemului de invatamant preuniversitar, respectiv deschiderea sa intr-o mai mare masura catre comunitate.
Astfel, in noua abordare, programul 'Scoala dupa scoala' devine o formula complementara activitatii scolare obligatorii care, prin modalitati integrate de sprijin, are ca obiective prevenirea abandonului scolar si a parasirii timpurii a scolii, cresterea performantelor scolare, invatarea remediala si accelerarea invatarii prin activitati educative, recreative si de timp liber.
De asemenea, urmareste dezvoltarea personala si integrarea sociala, precum si mentinerea elevilor intr-un spatiu securizat, ca alternativa la petrecerea timpului liber in medii cu potential de dezvoltare a unui comportament deviant.
Oferta de program SDS va fi proiectata astfel incat sa raspunda nevoilor tuturor elevilor si cu prioritate, nevoilor elevilor apartinand grupurilor dezavantajate.
In invatamantul primar, programul 'Scoala dupa scoala' cuprinde activitati de educatie, complementare activitatii didactice, corelabile cu activitati de sustinere si de dezvoltare personala a elevilor. Activitatile de educatie se refera la supraveghere si indrumare in efectuarea temelor, dar si la recuperare pentru elevii cu dificultati cognitive. Activitatile de sustinere si dezvoltare personala destinate elevilor cuprind, intre altele, masuri de recuperare pentru elevii cu tulburari emotionale sau de limbaj, activitati de dezvoltare pentru elevii capabili de performanta, activitati de incurajare a lecturii independente sau proiecte tematice propuse de elevi sau parinti, cadre didactice etc.
In invatamantul secundar, programul include activitati de educatie care trebuie corelate cu activitatile de sustinere si de dezvolare personala. Pachetul de activitati de educatie cuprinde activitati de suport pentru efectuarea temelor si activitati remediale in timp ce pachetul de activitati de sustinere si de dezvoltare personala a elevilor cuprinde, printre altele, asistenta psihopedagogica pentru recuperarea decalajelor de invatare, consiliere psihologica si consiliere in cariera, respectiv activitati pentru accelerarea invatarii si pentru performanta. Fiecare unitate de invatamant, in functie de grupurile-tinta, concepe module adecvate de pachete de activitati.
Finantarea programului are patru paliere: bugetul autoritatilor locale, bugetul de stat constituit pentru elevii proveniti din grupurile dezavantajate, programe finantate din fonduri europene sau nationale si activitati scolare si extrascolare, donatii, sponsorizari, prin suportul financiar al asociatiilor de parinti, ai organizatiilor nonguvernamentale etc., cu respectarea legislatiei in vigoare.
Sursa: Agerpres

Redactor Institutii Publice
Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.