de Ana Tudor 10 Feb. 2015 2609 |
Contractul de concesiune se realizeaza la initiativa concedentului sau in urma unei propuneri a acestuia, care trebuie sa fie insotita ar argumente clare si solide din punct de vedere financiar si social.
La baza concesionarii va sta intotdeauna un studiu care va cuprinde obligatoriu fiecare dintre aceste aspecte: descrierea bunului care urmeaza sa fie concesionat, motivele financiare/sociale care argumenteaza concesiunea, nivelul redeventei, procedura care urmeaza sa fie folosita si durata acesteia, dar si avizele obligatorii.
Ce principii sunt obligatorii pentru contractul de concesiune:
- transparenta - punerea la dispozitie tuturor celor interesati a informatiilor referitoare la aplicarea procedurii pentru atribuirea contractului de concesiune;
- tratamentul egal - aplicarea, intr-o maniera nediscriminatorie, de catre autoritatea publica, a criteriilor de atribuire a contractului de concesiune;
- proportionalitatea - presupune ca orice masura stabilita de autoritatea publica trebuie sa fie necesara si corespunzatoare naturii contractului;
- nediscriminarea - aplicarea de catre autoritatea publica a acelorasi reguli, indiferent de nationalitatea participantilor la procedura de atribuire a contractului de concesiune, cu respectarea conditiilor prevazute in acordurile si conventiile la care Romania este parte;
- libera concurenta - asigurarea de catre autoritatea publica a conditiilor pentru ca orice participant la procedura de atribuire sa aiba dreptul de a deveni concesionar in conditiile legii, ale conventiilor si acordurilor internationale la care Romania este parte.
Procedurile de atribuire a contractului de concesiune:
- licitatia - procedura la care persoana fizica sau juridica interesata are dreptul de a depune oferta;
- negocierea directa - procedura prin care concedentul negociaza clauzele contractuale, inclusiv redeventa, cu unul sau mai multi participanti la procedura de atribuire a contractului de concesiune.
Contractul de concesiune de bunuri proprietate publica este reglementat de dispozitiile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.54/2006 privind privind regimul contractelor de concesiune de bunuri proprietate publica, cu modificarile si completarile ulterioare, dar si in dispozitiile art. 871 – 873 din Codul civil.

teeest
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.