de Ana Tudor 22 Sep. 2016 1329 |
Din acest an se aplica un set de 4 legi cu un impact deosebit asupra activitatii institutiilor si autoritatilor publice, in ceea ce priveste modalitatea de derulare a procedurilor de achizitie publica si a concesiunilor, respectiv:
a) Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice;
b) Legea nr. 99/2016 privind achizitiile publice sectoriale;
c) Legea nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii;
d) Legea nr. 101/2016 privind remediile si caile de atac in materie de atribuire a contractelor de achizitie publica, a contractelor sectoriale si a contractelor de concesiune de lucrari si concesiune de servicii, precum si pentru organizarea si functionarea Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor.
Prin intermediul acestui pachet de legi s-a schimbat intregul cadru de incheiere a procedurilor de achizitie publica, fiind introdus un concept nou in legislatia nationala, respectiv cel de achizitie publica sectoriala (aplicabila in una dintre activitatile considerate relevante, respectiv: Gaze si energie termica, Energie electrica, Apa, Servicii de transport, Porturi si aeroporturi, servicii postale, Extractia de petrol si gaze naturale. Prospectarea si extractia de carbune sau alti combustibili solizi) si schimbandu-se legislatia in ceea ce priveste modalitatea de realizare a parteneriatelor publice-private sau de solutionare a contestatiilor.
In ceea ce priveste achizitiile publice, este foarte important de precizat ca noua legislatie a adus modificari substantiale in ceea ce priveste pragurile valorice de aplicare a procedurilor de achizitie, dar si tipurile de proceduri si documentele necesare derularii acestora.
Astfel, procedurile de atribuire reglementate de noua lege se aplica in cazul atribuirii contractelor de achizitie publica/acordurilor-cadru a caror valoare estimata, fara TVA, este egala sau mai mare decat urmatoarele praguri valorice:
a) 23.227.215 lei, pentru contractele de achizitie publica/acordurile-cadru de lucrari;
b) 600.129 lei, pentru contractele de achizitie publica/acordurile-cadru de produse si de servicii;
c) 3.334.050 lei, pentru contractele de achizitie publica/acordurile-cadru de servicii care au ca obiect servicii sociale si alte servicii specifice, prevazute in anexa nr. 2 la lege.
Sursa: Portal Institutii Publice
teeest
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.