de Mara Dobrin 25 Nov. 2021 725 |
Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei (ADR) a lansat in data de 24.11.2021 Sistemul National de Interoperabilitate (SNI), platforma care va interconecta, pentru prima data, bazele de date ale administratiei publice din Romania. SNI poate fi accesat de institutiile interconectate in sistem, fiecare avand un modul specific de acces.
Cetatenii pot accesa SNI la adresa https://cetatean.gov.ro.
"Interoperabilitatea este baza infrastructurii digitale a Romaniei si temelia administratiei publice de nivel european. Astazi, am lansat pentru cetateni primul flux de interoperabilitate din Romania, primul pod pe care ADR l-a contruit pentru interconectarea sistemelor informatice insulare ale sectorului public. Prin acest prim flux, am interconectat bazele de date ale Directiei Locale de Taxe si Impozite a Sectorului 6 din Bucuresti si ale Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania. In continuare, obiectivul nostru este de facilita accesarea bazelor de date din sectorul public printr-o singura interfata.
Pe parcursul anului trecut, 12 milioane de certificate de atestare fiscala au fost solicitate in toata tara. In acest prim flux, platforma SNI va genera, la cerere, certificatele de atestare fiscala. Inainte de a fi digitalizat, fluxul obtinerii documentelor a fost optimizat prin inlaturarea factorului uman, asigurandu-se un proces automatizat, rapid si sigur. Prin extinderea si utilizarea acestei solutii digitale, toti romanii vor fi scutiti de deplasarea catre directiile de taxe si impozite locale pentru obtinerea certificatului de atestare fiscala necesar instrainarii bunurilor", a precizat presedintele ADR, Octavian Oprea.
Sistemul National de Interoperabilitate este prima platforma online realizata integral de catre expertii IT ai Autoritatii pentru Digitalizarea Romaniei, cu sprijinul companiilor Modex si Integrisoft. SNI isi propune sa fie baza tehnica a procesului de digitalizare, prin deblocarea accesului la datele din sistemele informatice guvernamentale.
Scopul SNI este de a interconecta sistemele informatice ale administratiei publice de la nivel local si central, precum si datele asociate acestor sisteme, intr-un mod in care datele pot fi partajate intre parti, indiferent de tehnologia folosita in constructia sistemelor si indiferent de tipul bazelor de date folosite, informeaza Agerpres.
Accesul la datele partajate prin SNI se face exclusiv prin conectori de tip API. API este un acronim al Application Programming Interface, concept care desemneaza instrumente software ce permit mai multor aplicatii sau sisteme informatice sa comunice si sa schimbe date intre ele.
SNI contine si o componenta de autentificare si autorizare a partilor. Cetatenii sunt identificati si autorizati prin semnatura electronica in procesul de solicitare, respectiv generare a datelor si documentelor. De asemenea, notarii publici au acces la sistem si vor putea verifica, in perioada urmatoare, certificatul de atestare fiscala cand cetatenii se prezinta in fata lor pentru a incheia contractele de vanzare-cumparare.
Ghidul de utilizare al platformei SNI de catre cetateni este disponibil in format PDF aici: https://bit.ly/GhidUtilizareCetateanSNI
Redactor Institutii Publice
Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.