Reevaluarea si amortizarea activelor fixe corporale ale institutiilor publice

de Cristian Tanase 14 Dec. 2015 4013

Reevaluarea si amortizarea activelor fixe corporale ale institutiilor publice
Reevaluarea si amortizarea activelor fixe corporale aflate in patrimoniul institutiilor publice este reglementata de Ordinul nr. 221/2015 pentru completarea Normelor metodologice, care a intrat in vigoare la 10 martie 2015.


In temeiul prevederilor art. 10 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, cu modificarile si completarile ulterioare, in baza prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 81/2003 privind reevaluarea si amortizarea activelor fixe aflate in patrimoniul institutiilor publice, aprobata prin Legea nr. 493/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 4 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ministrul finantelor publice emite urmatorul ordin:

Art. I.
Dupa alineatul (2) al articolului 23 din Normele metodologice privind reevaluarea si amortizarea activelor fixe corporale aflate in patrimoniul institutiilor publice, aprobate prin Ordinul ministrului economiei si finantelor nr. 3.471/2008, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 835 din 11 decembrie 2008, se introduc cinci noi alineate, alineatele (3)-(7), avand urmatorul cuprins:

" (3) Activele fixe corporale amortizate integral care apartin domeniului privat al statului si al unitatilor administrativ- teritoriale, precum si cele care apartin proprietatii private a institutiilor publice si care au o valoare mai mica decat limita stabilita prin hotarare a Guvernului se trec la categoria materialelor de natura obiectelor de inventar.

(4) Nu se trec in categoria materialelor de natura obiectelor de inventar activele fixe corporale care nu au insusiri comune materialelor de natura obiectelor de inventar, cum ar fi: constructii, amenajari la terenuri, mijloace de transport, animale, plantatii etc.

(5) Ordonatorii principali de credite vor elabora norme proprii atat pentru activitatea proprie, cat si pentru institutiile subordonate, pentru stabilirea bunurilor cu caracter specific din categoria activelor fixe corporale care au insusiri comune materialelor de natura obiectelor de inventar si care se trec in categoria acestora, potrivit prezentelor norme.

(6) In scopul elaborarii normelor proprii prevazute la alin. (5) ordonatorii secundari de credite si ordonatorii tertiari de credite vor comunica ordonatorului principal de credite propuneri cu privire la activele fixe corporale specifice activitatii lor, care se incadreaza in categoria materialelor de natura obiectelor de inventar.



(7) Materialele de natura obiectelor de inventar provenind din active fixe corporale amortizate integral si care au valoarea mai mica decat valoarea minima stabilita prin hotarare a Guvernului se inregistreaza in contabilitate la valoarea justa stabilita de o comisie de specialisti din institutie numita de ordonatorul de credite, astfel:

3030200 «Materiale de natura obiectelor de inventar in folosinta» = 1170000 «Rezultatul reportat»

Concomitent, se inregistreaza scaderea din contabilitate a activelor fixe corporale la valoarea de intrare, astfel:

281 «Amortizari privind activele fixe corporale» = 2xx «Active fixe corporale»"

Art. II.
Operatiunile prevazute la art. I se vor efectua si vor fi reflectate in situatiile financiare ale exercitiilor financiare incepand cu anul 2015.

Art. III.
La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga orice alte dispozitii contrare acestuia.
 

Cristian Tanase Autor: Cristian Tanase
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 3.83 din 3 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016