de Marius Matei 02 Apr. 2015 4484 |
O institutie publica a concediat in urma cu trei ani un salariat si a primit obligatia de a-l reintegra. De asemenea, entitatii publice ii revine obligatia de a-i plati drepturile salariale restante. Vom analiza in continuare modul in care trebuie declarate drepturile salariale restante.
In cazul in care o institutie publica trebuie sa achite salarii/diferente de salarii pentru o perioada anterioara, acestea vor calcula impozitul si il vor retine la data efectuarii platii, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare privind veniturile realizate in afara functiei de baza la data platii. Acestea se vireaza pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-au platit, conform revederilor art. 57 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
De exemplu, daca trebuie sa platiti drepturile salariale restante in luna ianuarie 2015, le veti declara in formularul 112 pana la data de 25 februarie 2015.
In cazul in care aveti de declarat contributiile sociale, situatia este complet diferita, fiind reglementata de Normele metodologice date in aplicarea art. 296 indice 18 din Codul fiscal:
27. Pentru calculul contributiei de asigurari sociale in cazul in care au fost acordate sume reprezentand salarii sau diferente de salarii stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile, actualizate cu indicele de inflatie la data platii acestora, cat si in cazul in care, prin astfel de hotarari, s-a dispus reincadrarea in munca a unor persoane, in vederea stabilirii punctajului lunar prevazut de legea privind sistemul unitar de pensii publice, sumele respective se defalca pe lunile la care se refera si se utilizeaza cotele de contributii de asigurari sociale care erau in vigoare in acea perioada.
28. Pentru calculul contributiilor sociale, altele decat cele prevazute la pct. 27, in situatiahotararilor judecatoresti ramase definitive si irevocabile, prin care se stabilesc obligatii de plata a unor sume sau drepturi reprezentand salarii, diferente de salarii, venituri asimilate salariilor sau diferente de venituri asimilate salariilor, actualizate cuindicele de inflatie la data platii acestora, asupra carora exista obligatia platii contributiilor sociale, precum si in cazul in care, prin astfel de hotarari, s-a dispus reincadrarea in munca a unor persoane, sumele respective se defalca pe lunile la care se refera si se utilizeaza cotele de contributii de asigurari sociale care erau in vigoare in acea perioada.
In concluzie, contributiile sociale se calculeaza si se retin la data efectuarii platii, dar vor fi evidentiate si calculate potrivit legislatiei aplicabile in lunile la care se refera.
Mai multe detalii pe www.containstitutii.ro
Autor: Marius Matei
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.