de Ioana Stoica 13 Dec. 2022 1032 |
"Procedura casierie impozite si taxe locale, legislatie necesara pentru sumele maxime care se pot pastra in casierie pana la depunere in conturile unitatii."
Raspunsul specialistului:
In conformitate cu prevederile art. 5 ind. 7 alin. (1) din OUG nr. 146/2002 privind formarea si utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, institutiile publice finantate integral din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale sau bugetele locale care colecteaza venituri bugetare pentru bugetul din care sunt finantate, precum si institutiile publice, indiferent de subordonare si de modalitatea de finantare, care colecteaza sume reprezentând venituri bugetare pentru alte bugete componente ale bugetului general consolidat decât pentru bugetul propriu sau care colecteaza sume din care se defalca cote procentuale catre bugetul propriu si catre alte bugete componente ale bugetului general consolidat pot solicita Ministerului Finantelor Publice deschiderea la unitatile Trezoreriei Statului de conturi de disponibilitati pentru incasarea sumelor respective, in cazul in care urmarirea incasarii creantelor bugetare respective este in sarcina acestora.
In conformitate cu prevederile art. 5 ind. 7 alin. (2) din OUG nr. 146/2002 privind formarea si utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sumele incasate in numerar prin casieriile proprii ale institutiilor publice se depun in contul de disponibil deschis la unitatile Trezoreriei Statului, in prima zi lucratoare de la incasare, cu exceptia sumelor incasate in numerar de institutiile publice care nu se afla in aceeasi localitate cu unitatea Trezoreriei Statului la care este arondata, pentru care termenul de depunere este de doua zile lucratoare.
In concluzie, se observa ca sumele incasate in numerar prin casieriile proprii ale institutiilor publice se depun in contul de disponibil deschis la unitatile Trezoreriei Statului, in prima zi lucratoare de la incasare, cu exceptia sumelor incasate in numerar de institutiile publice care nu se afla in aceeasi localitate cu unitatea Trezoreriei Statului la care este arondata, pentru care termenul de depunere este de doua zile lucratoare, in conformitate cu prevederile art.5 ind.7 alin.(1 si 2) din OUG nr. 146/2002 privind formarea si utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Legislatia care reglementeaza operatiunile de casa:
- Decretul nr.209/1976 Regulamentul pentru aprobarea operatiunilor de casa;
- OUG nr. 146/2002 privind formarea si utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
- OMFP nr. 1235/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr.146/2002.
Un raspuns valabil in decembrie 2022, oferit de expertii de la PortalInstitutiiPublice >>>
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.