de Marius Matei 18 Ian. 2016 4785 |
Fiecare institutie publica are obligatia de a infiinta un registru general de evidenta a salariatilor (REVISAL), conform art. 34 din Codul muncii, Legea nr.53/2003 republicat.
Completarea eronata in REVISAL sau a datelor de identificare a angajatorului da dreptul inspectoratului teritorial de munca de a refuza inregistrarea acestuia si poate aduce sanctiuni si amenzi considerabile angajatorului.
Vom analiza in continuare o situatie specifica: Care este data de operare in REVISAL pentru o sanctiune cu penalizare in procent de 5% din salariul de incadrare, a carei decizie a fost emisa la data de 30.12.2015? Este corect sa transmitem modificarea salariului incepand cu data de 01.12.2015 retroactiv emiterii deciziei? Avem in vedere faptul ca sanctiunea este aplicata pentru o luna
Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:
Institutiile publice pot dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei, potrivit art. 252 alin.(1) din Codul muncii, republicat.
Angajatorul va dispune sanctiunea disciplinara printr-o decizie emisa in forma scrisa intemeiata in drept, conform art. 248 din Codul muncii, republicat.
Atentie! Angajatorul are obligatia de a comunica salariatului decizia de sanctionare in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii ei. Sanctiunea va produce efecte de la data comunicarii, potrivit art. 252 alin. (3) din Codul muncii.
In situatia de fata, decizia a fost emisa la sfarsitul lunii decembrie si produce efecte de la data comunicarii, asadar aceasta nu va putea sa produca efecte de la inceputul lunii decembrie.
Sa presupunem ca sanctiunea disciplinara consta in incetarea contractului individual de munca. Astfel, in situatia aplicarii sanctiunii disciplinare de desfacere a contractului individual de munca efectul deciziei de sanctionare il reprezinta chiar incetarea contractului individual de munca, situatie in care apreciem ca aceasta trebuie sa se inscrie in termenul maxim de 5 zile calendaristice prevazut de lege. Sensul acestei prevederi legale este de a evita situatiile in care decizia de sanctionare este comunicata ulterior datei prevazuta pentru incetarea contractului individual de munca. Spre exemplu, daca in decizie este prevazuta ca data de incetare data de 1.12.2015, pana la aceasta data, decizia trebuie sa fie comunicata salariatului. Contractul individual de munca nu poate inceta cu data de 1.12.2015, daca decizia este comunicata la data de 30.12.2015.
Asadar, inregistrarea sanctiunii in Revisal se va efectua in termen de 19 zile lucratoare de la data emiterii deciziei de sanctionare (respectiv in intervalul 30.12.2015 - 27.01.2016).
Autor: Marius Matei
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.