de Ioana Stoica 23 Nov. 2022 609 |
In data de 22.11.2022 a avut loc la Academia de Studii Economice din Bucuresti festivitatea de absolvire a primului curs post-universitar de expert in dezvoltare durabila. Momentul marcheaza finalizarea demersului initiat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabila din cadrul Guvernului Romaniei care a introdus in COR profesia de expert in dezvoltare durabila si a realizat standardul ocupational aferent.
Primii 150 de experti au fost formati in parteneriat cu Academia de Studii Economice din Bucuresti, prin proiectul „Romania Durabila – Dezvoltarea cadrului strategic si institutional pentru implementarea Strategiei Nationale pentru Dezvoltarea Durabila a Romaniei 2030”, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capacitate Administrativa 2014-2020.
„Resursa umana calificata este indispensabila in orice proces de imbunatatire a vietii oamenilor. Sunt bucuros ca prin eforturile prin care le-am depus, Departamentul pentru Dezvoltare Durabila reuseste sa duca la bun sfarsit o activitate care nu a fost lipsita de provocari. Avem primii 150 de experti in dezvoltare durabila, ceea ce reprezinta, din informatiile pe care le am, o premiera inclusiv la nivel european. Desigur, in spiritul dezvoltarii durabile, vom continua aceasta componenta de formare si ne propunem ca, prin Programul National de Redresare si Rezilienta, pana in 2026 sa avem 2000 de experti in dezvoltare durabila, dintre care 75% la nivelul administratiei publice locale. Mai mult, printr-o stransa colaborare pe care o avem cu universitatile ne vom orienta astfel incat viitorii cursanti sa fie instruiti in functie de nevoile regiunii in care isi desfasoara activitatea. Asa cum am transmis prin asa numitele Scrisori de misiune pe care le-am inmanat absolventilor, o societate durabila se poate cladi prin implicarea fiecaruia”, a declarat László Borbély.
„Educatia pentru dezvoltare durabila dezvolta si imbunatateste capacitatea indivizilor, a grupurilor, a comunitatilor, a organizatiilor si a tarilor de a gandi si a actiona in favoarea dezvoltarii durabile. Ea poate genera schimbare in mentalitatile oamenilor, potentand capacitatea acestora de a crea o lume mai sigura, mai sanatoasa si mult mai prospera, imbunatatind astfel calitatea vietii. Educatia pentru o dezvoltare durabila ofera o abordare critica, un grad sporit de constientizare si puterea de a explora si dezvolta noi concepte, viziuni, metode si instrumente. Legatura dintre dezvoltare durabila si educatie, prin urmare, este complexa. In reorientarea educatiei catre dezvoltarea durabila, prin programele de formare trebuie sa se asigure echilibrul intre cunostintele viitorului si cele ale trecutului, intre inovatie si traditie. Academia de Studii Economice din Bucuresti se implica activ in atingerea obiectivelor de dezvoltare durabila si este prima universitate din Romania care a pregatit specialisti pentru profesia de expert in dezvoltare durabila”, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Istudor, Rectorul ASE.
Primii absolventi sunt angajati din ministere si administratia publica centrala. Dintre acestia a luat cuvantul doamna Paula - Liliana MOGOS, consilier superior, Agentia Nationala a Functionarilor Publici care a subliniat ca oamenii trebuie sa puna pasiune in activitatea de zi cu zi pentru a oferi si generatiilor viitoare sansa la o lume dezvoltata in spiritul sustenabilitatii.
Cursul post-universitar expert in dezvoltare durabila a avut o durata de 12 saptamani si a fost structurat in 180 ore, din care 60 de activitate teoretica si 120 ore activitati practice.
Sursa: Guvernul Romaniei
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.